Αρχική Αφιερώματα Το φυτό των Χριστουγέννων

Το φυτό των Χριστουγέννων

0
PoinsettiaA
Διαφήμιση

Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, (επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima) είναι φυτό, το οποίο αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με διάφορες χρήσεις, είτε να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι, είτε να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών.

Poinsettia1

Το έθιμο

Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι τα αλεξανδρινά γεφυρώνουν τις πολιτιστικές και παραδοσιακές διαφορές όλων σχεδόν των Ηπείρων. Το χαρούμενο μπουκέτο χρώματος φωτίζει την σκοτεινή διάθεση του Δεκεμβρίου και το φυτό είναι ένα εδραιωμένο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σε πολλές χώρες.

Poinsettia2

Δημοφιλές φυτό

Αυτό το ελκυστικό χειμωνιάτικο λουλούδι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου σε όλο τον κόσμο, με τους λάτρεις του να βρίσκονται παντού, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν και η Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταιβάν και η Νότια Κορέα, όπου οι εορτασμοί των Χριστουγέννων με τον Δυτικό τρόπο, έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλείς, ειδικά στις μεγαλουπόλεις και κυρίως μεταξύ των νέων.

Poinsettia3

Αυτή η μεταστροφή έχει επιτρέψει στο αλεξανδρινό, όντας μέρος της δυτικής Χριστουγεννιάτικης κουλτούρας, να διεισδύσει σε αυτές τις αγορές και να εμφανίζεται σαν ιδέα διακόσμησης και δώρο, τόσο στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία, αλλά και στη Κινέζικη Πρωτοχρονιά, που παραδοσιακά γιορτάζεται μεταξύ της 21ης Ιανουαρίου και 21ης Φεβρουαρίου.

Στην Τουρκία και την Αίγυπτο, το αλεξανδρινό έχει μια μακρά παράδοση που δεν σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. Το καλλιεργούσαν όταν ήταν ακόμη άγνωστο στην Ευρώπη. Στην Τουρκία ονομάζεται το Λουλούδι του Ατατούρκ εις μνήμην του Στρατηγού Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς ήταν ένα από τα αγαπημένα φυτά του ηγέτη. Υπό το όνομά του το φυτό εξαπλώθηκε σε όλη τη Τουρκία. Στην Αίγυπτο, καλλιεργούνταν ήδη από το 1860. Αναφερόμενοι στον άνθρωπο που το ανακάλυψε επίσημα, τον πρώτο πρέσβη των ΗΠΑ στο Μεξικό Joel Poinsett, οι Αιγύπτιοι το λένε «Bent El Consul», δηλαδή η κόρη του πρέσβη.

Poinsettia4

Οι μύθοι

Ένας μύθος των Αζτέκων λέει πως το κόκκινο χρώμα του προήλθε από το αίμα μιας θεάς που η καρδιά της «ράγισε» από αγάπη!

Μια άλλη ιστορία, μιλάει για δύο μικρά αδέλφια, στο Μεξικό, που πηγαίνοντας στην εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν πολύ λυπημένα, γιατί ενώ ήθελαν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό στο νεογέννητο Χριστό, το μόνο που έβρισκαν ήταν αγριόχορτα. Μόλις, όμως, τα ακούμπησαν στην εικόνα του αυτά έγιναν κατακόκκινα αστέρια.

Όπως και να έχει πάντως, η ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων του φυτού καθώς και η εκπληκτική ευελιξία του, του επιτρέπουν να γίνει μέρος των πιο ποικίλων παραδόσεων, κουλτουρών και στυλ διακόσμησης.

Πηγές: Ecozen, wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here