Αρχική Ειδήσεις Αλεξανδρινό: το λουλούδι των Χριστουγέννων.

Αλεξανδρινό: το λουλούδι των Χριστουγέννων.

0
Διαφήμιση

Το λουλούδι των Χριστουγέννων του κόσμου, μας έρχεται από το Μεξικό και είναι συνδεδεμένο με τη μεγάλη γιορτή από τον 16ο αιώνα. Η ποϊνσέτια ή αλλιώς αλεξανδρινό, έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Το όνομά του το πήρε από τον πρώτο πρέσβη των ΗΠΑ στο Μεξικό Joel Poinsett, που εντυπωσιασμένος από τα κόκκινα λουλούδια που φύτρωναν στις άκρες του δρόμου, έστειλε μοσχεύματα στην πατρίδα του από όπου και ξεκίνησε η εξάπλωσή του. Η 12η Δεκεμβρίου μάλιστα, ημερομηνία που πέθανε ο Joel  Poinsett, έχει καθιερωθεί στην Αμερική, ως «Μέρα της Ποϊνσέτιας»,. Οι Γάλλοι το λένε «αστέρι της αγάπης». Επίσης λέγεται και  Αστέρι της Βηθλεέμ, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψότατη).

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι τα αλεξανδρινά γεφυρώνουν τις πολιτιστικές και παραδοσιακές διαφορές όλων σχεδόν  των Ηπείρων. Το χαρούμενο μπουκέτο χρώματος φωτίζει την σκοτεινή διάθεση του Δεκεμβρίου και το φυτό είναι ένα εδραιωμένο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σε μια σειρά χωρών. Και όχι μόνο. Αυτό το ελκυστικό χειμωνιάτικο λουλούδι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου σε όλο τον κόσμο, με τους λάτρεις του να βρίσκονται παντού, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ταιβάν και η Τουρκία, με τη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταιβάν και η Νότια Κορέα, όπου οι εορτασμοί των Χριστουγέννων με τον Δυτικό τρόπο, έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλείς, ειδικά στις μεγαλουπόλεις και κυρίως μεταξύ των νέων.

Αυτή η μεταστροφή έχει επιτρέψει στο αλεξανδρινό, όντας μέρος της δυτικής Χριστουγεννιάτικης κουλτούρας, να διεισδύσει σε αυτές τις αγορές και να εμφανίζεται σαν ιδέα διακόσμησης και δώρο, τόσο στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία, αλλά και στη Κινέζικη Πρωτοχρονιά, που παραδοσιακά γιορτάζεται μεταξύ της 21ηςΙανουαρίου και 21ης Φεβρουαρίου.

Στην Τουρκία και την Αίγυπτο, το αλεξανδρινό έχει μια μακρά παράδοση που δεν σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. Το καλλιεργούσαν όταν ήταν ακόμη άγνωστο στην Ευρώπη. Στην Τουρκία ονομάζεται το Λουλούδι του Ατατούρκ εις μνήμην του Στρατηγού Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς  ήταν ένα από τα αγαπημένα φυτά του ηγέτη. Υπό το όνομά του το φυτό εξαπλώθηκε σε όλη τη Τουρκία.  Στην Αίγυπτο, καλλιεργούνταν ήδη από το 1860.  Αναφερόμενοι στον άνθρωπο που το ανακάλυψε επίσημα, τον πρώτο πρέσβη των ΗΠΑ στο Μεξικό Joel  Poinsett, οι Αιγύπτιοι το λένε ‘Bent El Consul’, δηλαδή η κόρη του πρέσβη.

Ένας μύθος των Αζτέκων λέει πως το κόκκινο χρώμα του προήλθε από το αίμα μιας θεάς που η καρδιά της «ράγισε» από αγάπη! Μια άλλη ιστορία, μιλάει για δύο μικρά αδέλφια, στο Μεξικό, που πηγαίνοντας στην εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν πολύ λυπημένα, γιατί ενώ ήθελαν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό στο νεογέννητο Χριστό, το μόνο που έβρισκαν ήταν αγριόχορτα. Μόλις, όμως, τα ακούμπησαν στην εικόνα του αυτά έγιναν κατακόκκινα αστέρια.

Όπως και να έχει πάντως, η ποικιλία των χρωμάτων και των  σχημάτων του φυτού καθώς  και η εκπληκτική ευελιξία του, του επιτρέπουν να γίνει μέρος των πιο ποικίλων παραδόσεων, κουλτουρών και στυλ διακόσμησης. Και ποιος ξέρει, ποιο νέο σπίτι θα στολίσει το αλεξανδρινό, και  το φετινό χειμώνα.

 

Έλενα Ριζεάκου 

Διαφήμιση