Αρχική Επιλεγμένα Ήταν τελικά «φυσιολογικές» οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο;

Ήταν τελικά «φυσιολογικές» οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο;

Ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν τριπλάσιος από πέρυσι
0
Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε χαρακτηρίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές που θέρισαν τα παρθένα δάση του Αμαζονίου ως «φυσιολογικές». Ισχύει αυτό ή είναι απλά μια δικαιολογία των πολιτικών;

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησαν τον Αμαζόνιο και συμπέραναν ότι οι πολιτικοί της Βραζιλίας κάνουν λάθος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν στο «Global Change Biology», ο αριθμός των πυρκαγιών τον φετινό Αύγουστο ήταν τριπλάσιος από πέρυσι και ο υψηλότερος από το 2010. Δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκάλεσε την πυροδότηση τόσων πολλών πυρκαγιών, θεωρούν πάντως πως το φαινόμενο δεν εντάσσεται σε φυσιολογικά πλαίσια.

Πιστεύουν μάλιστα πως η ραγδαία αποψίλωση του Αμαζονίου από τη Βραζιλία είναι η βασική αιτία, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει την κατάσταση, δημιουργώντας μεγαλύτερη ξηρασία απ’ ό,τι συνήθως.

Η μελέτη συμφωνεί με τα δεδομένα από το πρόγραμμα ανίχνευσης της αποψίλωσης του Αμαζονίου (DETER- b), που βρήκε επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι οι φωτιές συνδέονται με τον αυξημένο φετινό ρυθμό αποψίλωσης των δασών.

Η αποψίλωση τον Ιούλιο του 2019 ήταν κατά 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Καταλήγοντας σε απώλειες της τάξης των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους!

«Τα ευρήματα … απορρίπτουν τις υποδείξεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας ότι ο Αύγουστος του 2019 ήταν ένας φυσιολογικός μήνας πυρκαγιών στον Αμαζόνιο», καταλήγουν οι ερευνητές του Lancaster University.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here