Αρχική Ενέργεια Ρουμανία: Υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας το 90% των πολιτών

Ρουμανία: Υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας το 90% των πολιτών

0
ROUMANIA aioliki energeia anemogennitria arxeiou

Ορίστε λοιπόν που οι Βαλκάνιοι γείτονές μας αποδεικνύονται πιο ευαισθητοποιημένοι από εμάς σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Για του λόγου το αληθές, το 90% των Ρουμάνων πιστεύουν ότι η σπατάλη των ενεργειακών πόρων οδηγεί στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα που προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η INSCOP Research σε δείγμα 1.628 ατόμων, στο πλαίσιο του έργου “Αποτελεσματική Ρουμανία“.

Για τους περισσότερους πολίτες, το ενεργειακό κόστος είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό τονίζει ότι το ενεργειακό κόστος ενισχύει την ρύπανση.

Η έρευνα

ROUMANIA fotovoltaika 1

Η έρευνα επιχείρησε να παρουσιάσει την αντίληψη του πληθυσμού και τη συμπεριφορά για την υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρίνουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας σε κλίμακα από 1 έως 10, όπου 1 είναι “Η κατανάλωση ενέργειας μου είναι πολύ υψηλή” και 10 είναι “Η ενεργειακή μου κατανάλωση είναι πολύ χαμηλά”.

Έτσι, το 23% των ερωτηθέντων έλαβε βαθμολογία 10 σε σχέση με την κατανάλωση καυσίμου. Το 24% βαθμολόγησε την συμπεριφορά του με 10 σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά μέσο όρο, το 25,7% του ρουμανικού πληθυσμού κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας με τον πιο αποτελεσματικό και δυνατό τρόπο.

“Οι Ρουμάνοι πολίτες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του αντίκτυπου που έχει η χρήση των ενεργειακών πόρων στο περιβάλλον. Η μείωση του λογαριασμού για την ενέργεια δεν είναι ο κύριος λόγος για μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά κατανάλωσης, αλλά για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι το περιβάλλον και η ποιότητα της υγείας. Ανεξάρτητα από την ηλικία όλοι έχουμε ένα κοινό πράγμα και αυτό είναι ο αέρας που αναπνέουμε”, δήλωσε ο συντονιστής του έργου, Ράντου Ντουντάου.

Ναι στα αυστηρότερα μέτρα

ηλεκτρικό ρεύμα

Το 78,3% των Ρουμάνων γνωρίζουν ότι, αν συνδεθούν σε μία ηλεκτρονική συσκευή (τηλεόραση, υπολογιστής, φορτιστές, κ.λπ.) χρησιμοποιούν ισχύ ακόμα και όταν δεν λειτουργούν ή χρεώνουν μια συσκευή, αλλά μόνο το 36,2% τα αποσυνδέει όταν δεν τα χρησιμοποιεί και το 7% το κάνει μερικές φορές.

Επίσης, οι περισσότεροι Ρουμάνοι δεν διαθέτουν “έξυπνες” συσκευές στα σπίτια τους για έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας (θερμοστάτης, έξυπνος διακόπτης, έξυπνη έξοδος κ.λπ.).

Παρόλα αυτά τα 3/4 των Ρουμάνων συμφωνούν στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης. Εννέα στους δέκα θα εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here