Αρχική Διάστημα Ρομπότ θα αρχίσει να μαζεύει τα διαστημικά σκουπίδια της Γης

Ρομπότ θα αρχίσει να μαζεύει τα διαστημικά σκουπίδια της Γης

0
διαστημικά σκουπίδια
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) θα στείλει στο διάστημα ένα ρομποτικό συλλέκτη για να αρχίσει να μαζεύει τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται στη τροχιά της Γης. Τα διαστημικά σκουπίδια είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που απειλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους αστροναύτες που κάθονται για μήνες σε αυτόν.

Η αποστολή ClearSpace-1, η οποία έχει προγραμματιστεί για το το 2025, θα κοστίσει 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο οργανισμός ελπίζει ότι η αποστολή θα ανοίξει το δρόμο για μια εκτεταμένη εκκαθάριση, με τον γενικό διευθυντή της ESA να ζητά νέους κανόνες που θα αναγκάσουν τους δορυφόρους να αναλάβουν την ευθύνη για την απομάκρυνσή τους από την τροχιά μόλις αποσυρθούν και παύσει η χρήση τους.

«Φανταστείτε πόσο επικίνδυνη θα ήταν η ιστιοπλοΐα στην ανοικτή θάλασσα αν όλα τα πλοία που χάνονταν εξακολουθούσαν να παρασύρονται στο νερό», δήλωσε ο Jan Wörner, γενικός διευθυντής της ESA. «Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Τα τελευταία 60 χρόνια, έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες τόνοι συντριμμιών γύρω από τη Γη, μεταξύ των οποίων είναι τμήματα πυραύλων, περίπου 3.500 δορυφόροι και περίπου 750.000 μικρότερα θραύσματα, μερικά από τις συγκρούσεις μεταξύ μεγαλύτερων κομματιών σκουπιδιών. Τα θραύσματα κυκλοφορούν με ταχύτητα 20.000 χλμ / ώρα και οι πιθανότητες συγκρούσεων θα κλιμακωθούν καθώς χιλιάδες δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά το επόμενο διάστημα.

Η χρηματοδότηση της αποστολής εγκρίθηκε στο Space19 +, το συμβούλιο του ESA, το οποίο έλαβε χώρα στη Σεβίλλη της Ισπανίας στα τέλη Νοεμβρίου. Η αποστολή θα διεξαχθεί από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ελβετική startup Clearspace.

διαστημικά σκουπίδια

Ο στόχος του ClearSpace-1 είναι ένα τμήμα σκουπιδιών που ονομάζεται Vespa, το οποίο έμεινε σε τροχιά στα 800 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη από την εκτόξευση του δορυφόρους Vega το 2013. Το Vespa ζυγίζει 100 κιλά και έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού δορυφόρου, ενώ επιλέχθηκε επειδή έχει ανθεκτική κατασκευή, που καθιστά απίθανη τη θραύση της όταν θα συλλεχθεί.

Η «διαστημική σκούπα» ClearSpace θα εκτοξευθεί στην τροχιά του στόχου όπου θα εντοπίσει το Vespa, θα το αρπάξει χρησιμοποιώντας τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες και θα το απομακρύνει από την τροχιά. Στη συνέχεια, το Vespa και ο μηχανισμός θα καούν στην ατμόσφαιρα.

Το πρότζεκτ φιλοδοξεί στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα ρομπότ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει σκουπίδια στην ατμόσφαιρα, ώστε να συνεχίσει να συλλέγει άλλα τμήματα.

Διαφήμιση