Αρχική Ευζωία Π. Παυλόπουλος: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Π. Παυλόπουλος: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

0
amea123
Διαφήμιση

«Σε μιαν εποχή, κατά την οποία ο άνθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, το χρέος όλων μας για την υπεράσπιση και την έμπρακτη έκφραση της αμέριστης Αλληλεγγύης μας υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία αποκτά διαστάσεις Ανθρωπιστικού, Θεσμικού και Πολιτισμικού προτάγματος. Προτάγματος, το οποίο αφορά κάθε δημοκρατικώς οργανωμένο και πολιτισμένο Λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Σεβασμός και δικαιοσύνη

4641448

Το πρόταγμα αυτό αφορά τους Έλληνες, και μάλιστα διπλά, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι αφενός “εκπορεύεται από το Σύνταγμά μας, το οποίο, μέσω των διατάξεων του άρθρου 21 παρ. 3 και 6 -όπως ενισχύονται ερμηνευτικώς από τις γενικές ρήτρες του άρθρου 2 παρ. 1, περί σεβασμού της αξίας του Ανθρώπου και του άρθρου 5 παρ. 1, περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του- καθιερώνει, expressis verbis, ειδικό καθεστώς προστασίας προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία, δημιουργώντας, ταυτοχρόνως, συγκεκριμένα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα υπέρ αυτών».

Και αφετέρου, συνέχισε, “εκπορεύεται από τον ίδιο τον Πολιτισμό μας -που συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού– έναν Πολιτισμό, τον πυρήνα του οποίου συνθέτουν οι αρχές και οι αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Από το 1992

symbol

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαφήμιση