Αρχική Ειδήσεις Μητσοτάκης για Ερντογάν: “Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά”

Μητσοτάκης για Ερντογάν: “Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά”

0
resize 1800x1200 d1 dsc 6874
Διαφήμιση

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να θέσει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Η αυριανή συνάντηση

Μητσοτακησ Ερντογαν

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 14:30 μμ ώρα Λονδίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του υπογράμμισε: «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Παράνομη η στάση της Τουρκίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας έχουν ως εξής: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνουν, έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

Υπονόμευση της διαδικασίας μετάβασης

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Διαφήμιση