Αρχική Special Topics Οι γυναίκες που «σημάδεψαν» το 2019

Οι γυναίκες που «σημάδεψαν» το 2019

0
gunaikes
Διαφήμιση

Αν και οι γυναίκες έχουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε θέσεις κλειδιά, τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον κοινωνικό κόσμο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που ξεχώρισαν μέσα στο 2019.

Το Thomson Reuters Foundation παρουσιάζει δέκα γυναίκες από όλο τον κόσμο που πρωτοπόρησαν φέτος η κάθε μια στον δικό της τομέα.

Ο πρώτος γυναικείος περίπατος στο διάστημα
  • Τον Οκτώβριο, μια ομάδα δύο γυναικών από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αποτέλεσαν το πρώτο αμιγώς γυναικείο πλήρωμα που βγήκε στο διάστημα.

NASA space

***
Η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε στο ινδικό ναυτικό
  • Η ανθυποπλοίαρχος Σιβάνγκι έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε αεροσκάφος στο ινδικό ναυτικό. Οι πρώτες γυναίκες πιλότοι εντάχθηκαν στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας της χώρας πριν από μόλις τρία χρόνια.

Sub Lieutenant Shivangi

***
Οι πρώτες ιθαγενείς Αμερικανίδες που ορκίστηκαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • Τον Ιανουάριο, η Ντεμπ Χάαλαντ και η Σαρίς Ντέιβιντς ορκίστηκαν βουλευτίνες στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια πρωτιά για τις ιθαγενείς Αμερικανίδες.

Deb Haaland Sharice Davids

***
Το Σουδάν διορίζει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του δικαστικού σώματος
  • Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Νέματ Αμπντάλα Χάιρ ορίστηκε επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στο μουσουλμανικό αφρικανικό κράτος.

Nemat Abdullah Khair

***
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας αναλαμβάνει καθήκοντα
  • Τον Ιούνιο, η δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, πρώην ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας.

Zuzana Caputova

***
Ο πάπας Φραγκίσκος διορίζει τις πρώτες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στο Βατικανό
  • Τέσσερις γυναίκες – τρεις μοναχές και μία κοσμική – ορίσθηκαν σύμβουλοι στο συνοδικό γραφείο, που προετοιμάζει τις παγκόσμιες συνόδους των επισκόπων.

vatican

***
Η πρώτη βρετανή τζόκεϊ που αγωνίζεται με χιτζάμπ
  • Η Χαντίγια Μελλάχ έγινε η πρώτη τζόκεϊ που αγωνίζεται σε σημαντική ιπποδρομία φορώντας χιτζάμπ. Και, ακόμη σημαντικότερο, νίκησε στην κούρσα κάνοντας έπειτα λόγο για «παραμυθένια» νίκη.

Khadijah Mellah

***
Η πρώτη μαύρη Αφρικανή ανεβαίνει στο Έβερεστ
  • Έπειτα από πολλές απόπειρες, η Νοτιοαφρικανή Σάεϊ Ν’κούσι Χουμάλο ολοκλήρωσε στην τέταρτη προσπάθεια την αναρρίχηση στην κορυφή και τώρα προετοιμάζεται για τις υπόλοιπες Επτά Κορυφές του κόσμου.

Saray N'kusi Khumalo

***
Η πρώτη αυτόχθων Μεξικανή υποψήφια για Όσκαρ
  • Η Γιαλίτζα Απαρίσιο, 26 ετών, έγινε η πρώτη αυτόχθων Μεξικανή υποψήφια για Όσκαρ. Η Απαρίσιο δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την υποκριτική πριν συμμετάσχει στο κάστινγκ για την ταινία «Roma», όπου υποδύεται την υπηρέτρια.

Yalitza Aparicio

***
Η εφημερίδα Financial Times αποκτά την πρώτη της διευθύντρια
  • Η Ρούλα Κάλαφ θα αναλάβει την διεύθυνση των FT. Θα είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της εμβληματικής οικονομικής εφημερίδας από την ίδρυσή της το 1888. Η Ρούλα Κάλαφ, που γεννήθηκε στον Λίβανο, εργάζεται στην εφημερίδα εδώ και 20 χρόνια.

Roula Khalaf

Διαφήμιση