Αρχική Ανακύκλωση Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΥΠΕΝ για το 2020

Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΥΠΕΝ για το 2020

0
καθαρή ενέργεια
Διαφήμιση

Στους τρεις άξονες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2020 αναφέρθηκε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2020.

“Ο προϋπολογισμός του 2020 σφραγίζει την αλλαγή σελίδας που έκανε η Ελλάδα στις 7 Ιουλίου. Αλλαγή σελίδας διότι εγκαταλείφθηκε το οικονομικό μοντέλο της διανομής της φτώχειας. Και περνάμε σε αυτό της ισχυρής ανάπτυξης. Των ευκαιριών για όλους. Στην ίδια γραμμή της ισχυρής αλλά και της βιώσιμης -της πράσινης ανάπτυξης!– κινείται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας” επισήμανε, πριν παρουσιάσει τον “φιλόδοξο σχεδιασμό” του.

Οι άξονες

ενέργεια αιολικά

1. Πολυδιάστατη διεθνής ενεργειακή πολιτική
  • EastMed: To πρώτο σημείο αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει. “O κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας!” είπε χαρακτηριστικά.
  • Ηλεκτρική διασύνδεση: “Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα!”, συμπλήρωσε.
  • IGB: “Υπογράψαμε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος μας να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια”.
  • Αποθήκευση φυσικού αερίου: “Ξεμπλοκάρουμε την Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός”.
  • FSRU: “Στηρίζουμε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όπως είναι ο πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU)”.
  • Υδρογονάνθρακες: “Και τέλος, διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται! Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον”.
2. Διαρθρωτικές αλλαγές

ΔΕΗ

ΔΕΗ: “Όπως γνωρίζετε, με τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι την κρατήσαμε όρθια και τη βοηθήσαμε να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό. Με το αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον ορκωτό ελεγκτή. Με την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται. Με την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται” συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα -με το οποίο καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών- δίνεται στην εταιρεία η δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

5ετές business plan: 3 βασικά σημεία του σχεδίου:

1. Συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα:

  • άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • θαρραλέο άνοιγμα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές

2. Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές:

  • ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά και
  • εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.

3. Εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ:

  • Με τη μείωση του προσωπικού και του κόστους της μέσω αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων
  • και το άνοιγμα στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση. Και τελικά, τη στροφή της στην κερδοφορία!

“Η ΔΕΗ θα πάψει να είναι μια εταιρεία που ζητάει από τους καταναλωτές να βάζουν κάθε τρεις και λίγο το χέρι στην τσέπη!”

ΑΔΜΗΕ: Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2020.

ΔΕΠΑ: Μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ μέσω της ιδιωτικοποίησής του 100% σε 2 ξεχωριστά πακέτα: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις: Απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων με νομοσχέδιο στις αρχές του έτους. Μεταξύ άλλων:

  • Ενεργοποιείται ο θεσμός των πιστοποιημένων αξιολογητών και
  • Αξιοποιείται το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης πρέπει να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

ΛΑΡΚΟ: Λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014. Λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους. Η εταιρεία:

  • χρωστάει μόνη της στη ΔΕΗ το 80% των οφειλών υψηλής τάση
  • παραβιάζει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Κτηματολόγιο: ξεπεράστηκε το Νοέμβριο -σε σχεδόν όλες τις περιφερειακές ενότητες όπου προχωρεί η κτηματογράφηση- ο στόχος του 55%. Στη συνέχεια:

  • Στελεχώνεται με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
  • Γίνεται πράξη το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο που θα διευκολύνει τον πολίτη.
  • Δρομολογείται η συνεργασία με το ΤΕΕ αλλά και η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού.

Τοπικά Χωρικά Σχέδια: Βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Ώστε να καταστεί σαφές και με ασφάλεια δικαίου το πού και τι επιτρέπεται να χωροθετηθεί.

Ψηφιακές υποδομές: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ενεργοποιούνται επίσης ορισμένες ψηφιακές υποδομές, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων αλλά και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης που θα νομοθετηθεί σύντομα. Μαζί και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν στην αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης και θα βάλουν σε μια τάξη την αστική ανάπτυξη.

3. Μετάβαση της Ελλάδας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

ενεργειακή απεξάρτηση

“Αυτή η πολιτική μας περιγράφεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ!” είπε ο υπουργός.

Απολιγνιτοποίηση: “Την υλοποιούμε ακόμα γρηγορότερα και από τον αρχικό μας σχεδιασμό που πήγαινε για το 2028. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, όλες οι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν μέχρι το 2023! Αυτό θα γίνει φυσικά με ένα παράλληλο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τους εργαζόμενους και τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον: “Προετοιμάζουμε επίσης τον τρίτο κύκλο για το 2020! Πάμε όμως πέρα από αυτό. Διότι σχεδιάζουμε να δίνουμε σε δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης 3,5 φορές παραπάνω κονδύλια από όσα δίνονται σήμερα! Με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις. Θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας. Κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική“.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Προχωρούν δυναμικά οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών. Στόχος είναι να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα τα νησιά ως το 2030. Θα έχουν προηγηθεί φυσικά η διασύνδεση της Κρήτης μέχρι το 2023 και των Κυκλάδων μέχρι το 2024.

Ηλεκτροκίνηση: φέρνουμε τους επόμενους μήνες τα 3 συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος) νομοσχέδιο στη βάση όσων γίνονται στην Ευρώπη. Στόχος είναι το 2030 1 στα 3 καινούρια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: “Επεξεργαζόμαστε νομοθετικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η μοναδική βιοποικιλότητα της πατρίδας μας πρέπει να προστατευτεί αποτελεσματικά! Και με δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός, οι προστατευόμενες περιοχές να γίνουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης!”

Διαχείριση απορριμμάτων: “Επικαιροποιούμε μέσα στο 2020 το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και τη μείωση της ταφής. Εστιάζουμε στην πλαστική ρύπανση και για αυτό προχωράμε άμεσα στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Άλλωστε η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πάνω από όλα θέμα πολιτισμού!”

Δάση: “Κλείνω με τα δάση μας για τα οποία τρέχουμε να απορροφήσουμε 250 εκατομμύρια ευρώ αναξιοποίητα κονδύλια που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σχεδιάζουμε παράλληλα ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων έτσι ώστε και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και στον τομέα αυτό!”

 

Διαφήμιση