Αρχική Διάστημα Μαύρη τρύπα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει βρέθηκε στον γαλαξία μας

Μαύρη τρύπα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει βρέθηκε στον γαλαξία μας

Η νέα μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε έχει διπλάσια μάζα από αυτή που θεωρούσαμε δυνατή
0
Μαύρη τρύπα

Μία μαύρη τρύπα, με 70 φορές την μάζα του Ήλιου, βρέθηκε στον γαλαξία μας, περίπου 15.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η μαύρη τρύπα δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, που ονομάστηκε LB-1 από τους Κινέζους επιστήμονες, κινείται γύρω από ένα άστρο και ανήκει στην κατηγορία των αστρικών μαύρων οπών, δηλαδή σχηματίσθηκε μετά από την έκρηξη και τη βαρυτική κατάρρευση ενός μεγάλου άστρου. Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τέτοιου είδους μαύρες τρύπες δεν φθάνουν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 20 φορές σε σχέση με τον Ήλιο.

Οι αστρονόμοι του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Λίου Τζιφένγκ, έκαναν την ανακάλυψη με το κινεζικό τηλεσκόπιο LAMOST και τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχει η μαύρη τρύπα LB-1;

Μαύρη τρύπα Messier 87
Η πρώτη πραγματική φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας. Η συγκεκριμένη βρίσκεται στον γαλαξία Messier 87.

«Μαύρες τρύπες με τέτοια μάζα δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στο γαλαξία μας, σύμφωνα με τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα αστρικής εξέλιξης. Η LB-1 έχει διπλάσια μάζα από αυτή που θεωρούσαμε δυνατή. Τώρα οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να εξηγήσουν τη δημιουργία της», δήλωσε ο Τζιφένγκ.

Μια πιθανότητα είναι ότι πρόκειται για δύο μαύρες τρύπες σε κοντινή τροχιά η μία γύρω από την άλλη και όχι μια μόνο μαύρη τρύπα. Μαύρες τρύπες σαν τη LB-1, αλλά μικρότερες σε μέγεθος, θεωρούνται κοινές στο γαλαξία μας (φθάνουν ίσως τα 100 εκατομμύρια σύμφωνα με μια εκτίμηση), αλλά σπάνια εντοπίζονται, επειδή -αντίθετα με άλλα είδη μαύρων οπών- συνήθως δεν εκπέμπουν ακτίνες-Χ. Όσες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα (περίπου δύο δεκάδες) έχουν όλες μάζες κάτω των 30 ήλιων.

Παρόλα αυτά, η LB-1, αν και η μεγαλύτερη έως τώρα αστρική μαύρη τρύπα στο γαλαξία μας, είναι πολύ μικρότερη από τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα κέντρα γαλαξιών (και του δικού μας) και οι οποίες έχουν μάζες εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ήλιων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here