Αρχική Ενέργεια Κρήτη: Εμπόδια από τη Περιφέρεια στην ηλεκτρική διασύνδεση με Αττική

Κρήτη: Εμπόδια από τη Περιφέρεια στην ηλεκτρική διασύνδεση με Αττική

0
διασυνδεση κρητης αττικης
Διαφήμιση

Μια έκπληξη επιφύλασσε στο κλείσιμο του το 2019 για τα ενεργειακά σχέδια που αφορούν την Κρήτη: Η Περιφέρεια με ψήφισμα αρνείται τη χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στην περιοχή της Δαμάστας.

Όπως αναφέρει το capital.gr, με βάση το σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της Κορακιάς ενώ ο σταθμός μετατροπής προβλέπεται να κατασκευαστεί στο χωριό Δαμάστα του δήμου Μαλεβιζίου.

Όμως, στην προοπτική αυτή αντιδρά η τοπική κοινωνία και ο δήμος Μαλεβιζίου, ο οποίος διεκδικεί να χωροθετηθεί ο σταθμός στην περιοχή της Κορακιάς.

Όχι στα σχέδια του ΥΠΕΝ

kriti attiki

Σύμφωνα με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης “δηλώνει ένα ξεκάθαρο όχι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον ΑΔΜΗΕ για το θέμα της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα”.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο “πρωτοστατεί και συντάσσεται με το Δήμο Μαλεβιζίου, ζητώντας να εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Δ.Σ. της ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με έγγραφες δεσμεύσεις για το οριστικό του κλείσιμο”, ενώ παράλληλα στηρίζει, το αίτημα του Δήμου να αποδοθεί η περιοχή των Λινοπεραμάτων στην τοπική κοινωνία.

Ανταποδοτικά οφέλη

Επίσης “ζητά την απόδοση, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ανταποδοτικών οφελών σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), και την εφαρμογή των ανταποδοτικών οφελών από την έναρξη των εργασιών για το μεγάλο καλώδιο, στην κατεύθυνση ανάλογων ανταποδοτικών που έχουν αποδοθεί σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από ανάλογες δραστηριότητες, όπως οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης, λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον, τη διαχρονική επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί το Μαλεβίζι από τη λειτουργία του ΑΗΣ”.

Απόφαση-απειλή για το έργο

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ωστόσο είναι σαφές ότι οι τοπικές αντιδράσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου που έχει κρίσιμο χαρακτήρα όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης αλλά και για τη μείωση του συνολικού κόστους που σήμερα βαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Επένδυση 1 δισ. ευρώ

Η αποκαλούμενη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αποτελεί μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ (κόστος καλωδίων και σταθμών μετατροπής) και υπό κανονικές συνθήκες προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο υλοποιείται από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnector και αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα καλώδια και τους σταθμούς ηλεκτροδίων, ενώ εκκρεμεί η ανάδειξη του μειοδότη για την κατασκευή των δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού.

Διαφήμιση