Αρχική Περιβάλλον Κομισιόν: 100 δισ. σε ταμείο ειδικά για την πράσινη οικονομία

Κομισιόν: 100 δισ. σε ταμείο ειδικά για την πράσινη οικονομία

0
2019 09 10t100935z 2099548476 rc163fedb550 rtrmadp 3 eu jobs 1
Διαφήμιση

Ταμείο, το οποίο θα βοηθήσει στην κινητοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της προσπάθειας μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία στην Ευρώπη, πρόκειται να συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το εργαλείο αυτό αναμένεται να βοηθήσει κυρίως τις περιοχές της Ευρώπης, που θα πληγούν περισσότερο κατά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050.

Μάλιστα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον καθορισμό των κονδυλίων της περιόδου 2021-2027.

Green new deal

GNDFB

To “ταμείο” θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου «Green new deal» που θα φέρει τις Βρυξέλλες αντιμέτωπες με τους φορείς που ρυπαίνουν, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το θέμα» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, προφανώς υπάρχουν κι ανησυχίες για τον τρόπο που θα χρηματοδοτήσουμε αυτό το σχέδιο. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο. Συνεπώς, αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε τη δημιουργία αυτού του Ταμείου».

Η περίπτωση της Πολωνίας

file 20181202 194928 1n28r23

Η νέα αυτή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα επιδιώξει επίσης να κατευνάσει μια μικρή ομάδα κρατών στην ανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής την Πολωνία, η οποία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου εμπόδισε την πρόοδο του σχεδίου της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, καθώς η οικονομία της βασίζεται στον άνθρακα. Μια πιθανή ομοφωνία των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ του σχεδίου στην COP25 θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών της επιχείρησης «μετάβαση σε μια πράσινη Ευρώπη».

Πηγή: newmoney.gr

Διαφήμιση