Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή απειλεί να ανοίξει τάφο… πυρηνικών

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να ανοίξει τάφο… πυρηνικών

0
νησί Ρούνιτ
Διαφήμιση

Από το 1946 μέχρι το 1958, δηλαδή κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανικός στρατός πραγματοποιούσε δοκιμές με πυρηνικά όπλα στους Νήσους Μάρσαλ του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Πεντάγωνο είχε δοκιμάσει 67 ατομικές βόμβες στους νήσους αυτούς, όμως μέσα σε λίγα χρόνια έγινε σαφές πως το πράγμα δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, λοιπόν, μάζεψαν το μολυσμένο χώμα και τα ραδιενεργά απορρίμματα από έξι διαφορετικά νησιά των Μάρσαλ, μετέφεραν στο νησί Ρούνιτ τόνους μολυσμένου χώματος και τα έθαψαν κάτω από έναν γιγάντιο τσιμεντένιο θόλο, διαμέτρου 115 μέτρων.

νησί Ρούνιτ

Για χρόνια το θέμα είχε ξεχαστεί, όμως σήμερα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Όπως μεταδίδει η «Los Angeles Times», ο πυρηνικός τάφος πλήττεται τώρα από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και απειλεί να ανοίξει!

Η πρόσφατη μελέτη της κατάστασής του από το Columbia University υποδεικνύει πως ο θόλος κινδυνεύει να γκρεμιστεί, καθώς η επιφάνειά του έχει γεμίσει ρωγμές. Τον Ιούλιο του 2019, ανεξάρτητη μελέτη βρήκε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας εκεί μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της Φουκουσίμα και του Τσερνόμπιλ.

Τι θα γίνει και πώς θα ανταποκριθεί η Αμερική σε όλο αυτό, μιας και από το 1986 οι Νήσοι Μάρσαλ είναι ανεξάρτητη χώρα και ο θόλος ανήκει πια σε αυτές, μένει να φανεί…

Διαφήμιση