Αρχική Επιλεγμένα Η κλιματική αλλαγή απειλεί ακόμα και τον καφέ μας

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ακόμα και τον καφέ μας

Τα καφεόδεντρα, στη τροπική χλωρίδα της Αφρικής, αναμένεται να εξαφανιστούν
0
καφεόδεντρο, Coffea
Διαφήμιση

Τα φυτά της Αφρικής κινδυνεύουν άμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και σε κάποια είδη η εξαφάνιση απειλεί ακόμα και το 40% από αυτά. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε φυτά της Αιθιοπίας, της Κεντρικής Αφρικής, της κεντρικής Τανζανίας και του νότιου Κονγκό.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Advances» και ανέλυσε την κατάσταση 22.036 ειδών τροπικής χλωρίδας της Αφρικής, το 1/3 των φυτών απειλείται άμεσα, ενώ άλλο 1/3 αποτελείται από σπάνια φυτά που ούτως ή άλλως διατρέχουν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον.

7.000 φυτά απειλούνται με εξαφάνιση

καφεόδεντρο, Coffea

Με υπολογιστικά μοντέλα και άλλες προωθημένες τεχνικές εκτίμησης του κινδύνου, η ερευνητική ομάδα απεικόνισε μια ακόμα τρομακτικότερη εικόνα από αυτή που ήξερε ήδη η επιστήμη.

Η μελέτη κατέληξε πως το 32% των ειδών απειλούνται ευθέως με εξαφάνιση, κάπου 7.000 είδη. Μια τέτοια μαζική εξαφάνιση είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αλλά και την ατμόσφαιρα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Η ζημιά στα οικοσυστήματα της Αφρικής θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, αλλά και καθημερινές συνήθειές μας. Το 60% των φυτών που ανήκουν στο είδος Coffea, με κάποια από αυτά να αποδίδουν τον γνωστό μας καφέ, απειλούνται με εξαφάνιση.

Η μελέτη καταλήγει πως η κλιματική αλλαγή θα τα εξαφανίσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here