Αρχική Περιβάλλον Κακοκαιρία: Παραμονή με τη “Ζηνοβία”

Κακοκαιρία: Παραμονή με τη “Ζηνοβία”

0
κακοκαιρία
Διαφήμιση

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν καταγράφηκαν το πρωί των Χριστουγέννων στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας, ενώ έρχεται δυναμικά νέο κύμα κακοκαιρίας που θα υποδεχτεί όπως φαίνεται μαζί μας και τον νέο χρόνο. Και το όνομα αυτής, “Ζηνοβία”.

Τα Χριστούγεννα

Την ημέρα των Χριστουγέννων, το θερμόμετρο κατέβηκε στους -3,8 βαθμούς Κελσίου στο Ανήλιο Μετσόβου, στους -2,8 στη Βλάστη Κοζάνης, στο Περτούλι Τρικάλων και στο Βαρικό Φλώρινας, -2,7 στο Μέτσοβο, -2,6 στο Νευροκόπι Δράμας και -2,2 στη Φλώρινα και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

Για σήμερα, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και παγετός νωρίς το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Ζηνοβία

ZINOVIA e1577305616319 768x500 768x405

Αυτή τη φορά η κακοκαιρία βαφτίστηκε “Ζηνοβία“. Η Ζηνοβία λοιπόν -βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ.- θα μας τιμήσει το Σαββατοκύριακο με έντονο κρύο, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμη και στην Αττική.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία θα φέρει από τα βόρεια ψυχρές αέριες μάζες αργά τη νύχτα της Παρασκευής, με την θερμοκρασία να πέφτει κατακόρυφα ως και το μεσημέρι της Δευτέρας. Στα ανατολικά και τα νότια τμήματα αναμένεται να φέρει βροχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ σε περιοχές με υψόμετρο, αναμένονται χιονοπτώσεις.

Στην Αττική

χιονιά

Στην Αττική, το θερμόμετρο αναμένεται να πλησιάσει το μηδέν, ενώ οι ψυχρές μάζες θα κάνουν την θερμοκρασία να δίνει την αίσθηση πως θα είναι τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερη, όπως για παράδειγμα στα βόρεια προάστια την Κυριακή όπου θα χιονίζει.
Σύμφωνα με το meteo.gr, πέρα από την Πάρνηθα όπου αναμένεται να χιονίσει από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη το πρωί, χιόνια αναμένεται να πέσουν και στις εξής περιοχές:

  • Στα βόρεια προάστια από την Κυριακή το πρωί.
  • Χιονόνερο και ασθενής χιονόπτωση στα βορειοανατολικά προάστια την Κυριακή το πρωί και το βράδυ.
  • Χιονόνερο στα δυτικά προάστια την Κυριακή το βράδυ.
  • Χιονόπτωση στα Βίλια από την Κυριακή το βράδυ ως την Δευτέρα το πρωί.
  • Χιονόπτωση στο Καπανδρίτι την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα.
  • Χιονόνερο στην περιοχή του Ολυμπιακού σταδίου (Καλογρέζα, Μαρούσι) την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα και χιονόπτωση στο Ολυμπιακό χωριό τη νύχτα της Κυριακής.

Στην υπόλοιπη χώρα

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, το Σαββατοκύριακο αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά, ενώ θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες. Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη δυτική χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο την Κυριακή τοπικά 8 μποφόρ.

Αναλυτικά

xionia 2

Παρασκευή 27/12: Στην ανατολική και βαθμιαία τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σταδιακά από το μεσημέρι στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Σάββατο 28/12 και Κυριακή 29/12: Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τη διάρκεια της Κυριακής πιθανώς θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη δυτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με βαθμιαία ενίσχυση από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα φτάσουν τα 6 με 8 και στα πελάγη έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

Δευτέρα 30/12: Στην ανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά αλλά και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ και από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στα νότια αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ και από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

Τρίτη 31/12: Στα ανατολικά ηπειρωτικά το Αιγαίο και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στα νότια θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

 

Διαφήμιση