Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Φωτοβολταϊκά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Φωτοβολταϊκά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

0
IMG 7063
Διαφήμιση

Την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή του νέου κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, εξετάζει η διοίκηση της Περιφέρειας.

Στόχος είναι να καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου και επίσης να προσφέρει την ενέργεια αυτή για την κάλυψη των αναγκών μελών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα την ενίσχυση των δυνατοτήτων των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε ενεργειακές κοινότητες που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

Ενεργειακές κοινότητες

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

“Ο νόμος 4513 του 2018 που είναι ένα πολυεργαλείο και για τους Δήμους και για τις Περιφέρειες και για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και δίνει το δικαίωμα να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες οι οποίες θα μπορούν να υλοποιήσουν έργα ή φωτοβολταϊκά πάρκα που θα χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγεται για ιδιοκατανάλωση ή για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας” επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν τρεις δήμοι μαζί ή πέντε νομικά πρόσωπα μαζί με κάποιους δήμους να κάνουν μια ενεργειακή κοινότητα και να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό έργο το οποίο θα εξοικονομεί ρεύμα. “Για παράδειγμα, αν στο νέο κτίριο της Περιφέρειας τοποθετήσουμε στην οροφή ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, θα μπορέσουμε σαν μια κοινότητα να καταναλώνουμε ό,τι ρεύμα παράγεται απευθείας στο κτίριό μας για να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσουμε και την ενέργεια αυτή να την προσφέρουμε και για κοινό καλό, ώστε να βοηθήσουμε ευπαθείς ομάδες” πρόσθεσε.

Μαζί με άλλους δήμους

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με άλλους δήμους που βρίσκονται κοντά στο νέο κτίριο, όπως οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων Μενεμένης. Στο πλαίσιο αυτό, μέρος του ρεύματος που θα παράγεται θα μπορεί να τροφοδοτεί κέντρα αστέγων ή άλλες κοινωνικές δομές των δήμων. “Είναι μια σκέψη την οποία σε πρώτο στάδιο συζητάμε με τον περιφερειάρχη ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και με τους δημάρχους” κατέληξε.

 

Διαφήμιση