Αρχική Ευζωία EUROCITIES: Οι πόλεις ως “συνεργάτες” της Ευρώπης

EUROCITIES: Οι πόλεις ως “συνεργάτες” της Ευρώπης

0
Δήμο Αθηναίων
Διαφήμιση

Για μια “θέση στο τραπέζι της ΕΕ” αγωνίζεται το EUROCITIES, η πρωτοβουλία που θέτει τις πόλεις στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η γενική γραμματέας του δικτύου EUROCITIES Anna Lisa Boni, μιλάει για για την καμπάνια των 100 ημερών που αφορά τις προτεραιότητες που καλείται να θέσει η νέα Επιτροπή κατά τις εκατό πρώτες ημέρες της θητείας της.

Οι πόλεις στο επίκεντρο

Ακρόπολη

“Οι πόλεις είναι ο τόπος όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση” επισημαίνει η κ. Boni. “Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στις πόλεις υπόκεινται σε ιδιαίτερη πίεση, το σώμα και η ψυχή τους πιέζονται από το περιβάλλον τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε δημόσιες διαμαρτυρίες για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή”.

Παγκόσμια προβλήματα

GetMediaBytes

Πρόκειται για προβλήματα παγκόσμια που όμως πρέπει να έχουν τοπικές λύσεις, επισημαίνει, τονίζοντας ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν στις πόλεις. “Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και της καταπολέμησης της φτώχειας, η ένταξη των μεταναστών, μια δίκαιη μεταβατική περίοδος – χρειαζόμαστε τις πόλεις για να συμβεί αυτό”.

Αισθητήρες

Πολυκατοικίες, κατοικία
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τι φέρνουν όμως οι πόλεις στο ευρωπαϊκό τραπέζι; Οι πόλεις, συνεχίζει η κ. Boni, φέρνουν εξειδίκευση και εμπειρία από την πραγματικότητα. “Οι πόλεις είναι αισθητήρες για ότι κινείται και ότι αφορά τους ανθρώπους. Οι πόλεις μαθαίνουν επίσης να μοιράζονται την εξουσία – να ακούνε τους πολίτες τους και να συνενώνουν μαζί τις αστικές πολιτικές. Αυτό δημιουργεί νέους τύπους ευθύνης και κυριότητας: οι άνθρωποι παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ, και θέλουν να συμμετάσχουν”.

Ο ρόλος του δικτύου EUROCITIES

67 630x307

“Είμαστε το “Pragma Party” της Ευρώπης, η πλατφόρμα για τις πόλεις και οι πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες τους. Ως γενική γραμματέας της EUROCITIES μου αρέσει να τους υποστηρίζω επειδή συνδυάζουν ένα πολιτικό όραμα για την πόλη τους με αυτή την πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Ως δίκτυο είμαστε σε θέση να καταλύουμε τις κοινές ανησυχίες, να χαρτογραφούμε τις τάσεις – και να βοηθήσουμε τις πόλεις να μάθουν η μια από την άλλη. Ανανεώσαμε τους σκοπούς και τους στόχους του EUROCITIES για να καταστήσουμε σαφές: το έργο μας είναι επικεντρωμένο στον πολίτη και καθοδηγείται από τις επιπτώσεις. Σε ό, τι κάνουμε, θέλουμε να επιτύχουμε τη διαφορά και να βελτιώσουμε την ποιότητα της αστικής ζωής” υπογραμμίζει η κ. Boni.

“Εν ολίγοις: αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη όπου οι πόλεις είναι πραγματικοί εταίροι με την ΕΕ για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον”, καταλήγει.Πηγή: www.eurocities.eu
Διαφήμιση