Αρχική Περιβάλλον Εφαρμογή “σβήνει” το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών

Εφαρμογή “σβήνει” το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών

0
valitsa aerodromio itravelling 768x510
Διαφήμιση

Ταξίδια χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα προσφέρει η ψηφιακή εφαρμογή «Global Forest Fund» του διεθνούς ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE).

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να σβήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μετακίνησής τους, “ανταλλάσσοντάς” το ουσιαστικά με μία παγκόσμιας εμβέλειας δραστηριότητα δενδροφυτεύσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την οποία και καλούνται να χρηματοδοτήσουν.

Εθνικός εκπρόσωπος του FEE είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία και εξηγεί τη διαδικασία.

Η διαδικασία

P1070195

  • Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του «Global Forest Fund» στη διεύθυνση www.gff.global επιλέγουμε το μέσο μεταφοράς που θα ταξιδέψουμε, αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο, τρένο ή μεικτό τρόπο ταξιδιού.
  • Αντίστοιχα συμπληρώνουμε την αφετηρία και τον προορισμό, τα άτομα και αν το ταξίδι είναι μονής διαδρομής ή μετ’ επιστροφής.
  • Κλικάρουμε την επιλογή «calculate» και το σύστημα υπολογίζει την ποσότητα εκπομπής ισοδύναμου CO2 και το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ.
  • Επιλέγουμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε άλλο ποσό ή προχωράμε απευθείας στην πληρωμή με πιστωτική κάρτα.
  • Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και επιλέγουμε εάν θέλουμε να λάβουμε ηλεκτρονικό μήνυμα με πληροφορίες για τη δωρεά μας και τη συμβολή της στους σκοπούς του Global Forest Fund.
  • Η δωρεά μας καταχωρείται και εμφανίζονται στην οθόνη οι σχετικές πληροφορίες.

Μεθοδολογία του ΟΗΕ

IMG 1056

«Στην ιστοσελίδα υπάρχει το εργαλείο, που όταν του δώσεις τα δεδομένα του ταξιδιού, σταθμούς, μέσα μεταφοράς κλπ, μπορεί να υπολογίσει ένα κόστος χρηματικό. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διεθνώς για το πώς υπολογίζεται το αποτύπωμα του άνθρακα. Εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει μία μεθοδολογία αποδεκτή από τον ΟΗΕ που είναι η αρχή που ασχολείται πάνω από όλους με την κλιματική αλλαγή», διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου, αρμόδιος διεθνώς για το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα δάση» που είναι η μήτρα της δράσης «Global Forest Fund» της FEE.

«Φυτεύουμε δέντρα για να δεσμεύσουμε άνθρακα αφαιρώντας διοξείδιο από την ατμόσφαιρα που είναι το ζητούμενο και μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο άνθρακα δεσμεύουμε με βάση τον αριθμό των δέντρων που θα φυτευτούν», συνεχίζει ο κ. Πέτρου. «Το σημαντικότερο όμως», υπογραμμίζει, «είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Οι δράσεις δεν είναι μόνο φυτεύσεις, αλλά συνδυάζονται πάντα, υποχρεωτικά, με περιβαλλοντική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, για την αξία των δασών κλπ» τονίζει, εξηγώντας ότι «σε αφρικανικές χώρες, όπου έχουμε κάνει τέτοιες δράσεις, τα παιδιά στα σχολεία φυτεύουν καρποφόρα δέντρα που σημαίνει ότι, παράλληλα με τη δέσμευση άνθρακα, παράγουν και φαγητό, που επιτρέπει στους μαθητές να μένουν περισσότερο στο σχολείο, ή, αν υπάρχει περίσσευμα, το πουλάνε και παίρνουν πράγματα που χρειάζονται».

Προοπτική επέκτασης και στα κτίρια

DSC02569

Η εφαρμογή του FEE για την εξισορρόπηση του ανθρακικού αποτυπώματος προς το παρόν αφορά στις μεταφορές (αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο, λεωφορείο), αλλά υπάρχει προοπτική να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως στον κτιριακό τομέα, για την εξισορρόπηση με περιβαλλοντικές δράσεις του αποτυπώματος ενέργειας ενός συνεδρίου, της χρήσης χώρων κλπ.

Σημειώνεται ότι το FEE έχει μέλη σε 82 χώρες. Ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του FEE ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, ενώ άλλο 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθηγητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση