Αρχική Επιλεγμένα Επιτυχείς προσπάθειες καθαρισμού των Γκαλαπάγκος από τη ρύπανση

Επιτυχείς προσπάθειες καθαρισμού των Γκαλαπάγκος από τη ρύπανση

0
Υπό έλεγχο η κηλίδα ντίζελ που απειλούσε τα Νησιά Γκαλαπάγκος
Διαφήμιση

Η κηλίδα που σχηματίστηκε μετά το ναυάγιο φορτηγίδας με περίπου 2.300 λίτρα ντίζελ σε λιμάνι των νήσων Γκαλαπάγκος, έχει ευτυχώς τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Ισημερινού, οι οποίες ενεργοποίησαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προστασία του οικοσυστήματος του μοναδικού αυτού αρχιπελάγους.

“Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από ένα σύνολο δράσεων για να αμβλυνθούν ενδεχόμενοι αντίκτυποι” του ατυχήματος, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Ισημερινού.

Το ατύχημα

Το ατύχημα, από το οποίο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, σημειώθηκε σε λιμάνι της νήσου Σαν Κριστόμπαλ, όταν κατέρρευσε γερανός που τοποθετούσε εμπορευματοκιβώτιο στη φορτηγίδα Orca, με αποτέλεσμα να προκαληθεί η ανατροπή της.

“Υπήρξε διαρροή καυσίμου, τα μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές τους”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η ECU 911, η υπηρεσία ασφάλειας των νησιών.

Οι δράσεις σωτηρίας

Γκαλαπάγκος

Προσωπικό του στρατού και της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος έστησε “φράγματα περιορισμού” της κηλίδας και άπλωσε “απορροφητικά υφάσματα” για να μειωθεί “ο κίνδυνος για το περιβάλλον εξαιτίας του ναυαγίου της φορτηγίδας Orca”, είχε επίσης διευκρινίσει νωρίτερα μέσω Twitter το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, ο φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των νησιών.

“Γίνονται εργασίες ανάκτησης του ντίζελ και η διαδικασία της ανέλκυσης (της φορτηγίδας και του γερανού) θα γίνουν στη συνέχεια”, δήλωσε παράλληλα ο Νόρμαν Ουρέι, αξιωματούχος των Γκαλαπάγκος.

Τα νησιά

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Το αρχιπέλαγος ανήκει πολιτικά στην Δημοκρατία του Ισημερινού, στη βορειοδυτική Νότια Αμερική. Είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

H UNESCO αναγνώρισε τα νησιά Γκαλαπάγκος ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, το Δεκέμβριο του 2001 αναγνωρίστηκε και ο ωκεανός που τα περιβάλλει.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here