Αρχική Ανακύκλωση ΕΟΑΝ: Άμεσος περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης

ΕΟΑΝ: Άμεσος περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης

0
Πλαστικά μιας χρήσης

Ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης και της ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας 904 του 2019 στην ελληνική νομοθεσία ως το τέλος του 2020, ώστε να απαγορευτεί σταδιακά η χρήση τους από το 2021, συνιστά μείζον θέμα τόσο για τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) όσο και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Μιλώντας σε ημερίδα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην κυκλική οικονομία, η εκπρόσωπος του ΕΟΑΝ, Μαρίνα Παπαδάκη, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα γίνονται στα σχολεία.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο οργανισμός έδωσε βαρύτητα στο θέμα της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας με το περιβαλλοντικό τέλος που είναι ανταποδοτικό και η νέα διοίκησή του, διερευνά, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, τις ενέργειες πρόληψης στις οποίες θα διοχετευτεί το τέλος.

Αλλαγή νοοτροπίας

πλαστικά μια χρήσης

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την καθαριότητα της πόλης, Νικόλαος Ζεϊμπέκης επισήμανε ότι οι προσπάθειες του δήμου εστιάζονται στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών και την ενημέρωσή τους, κάτι που, όπως είπε, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και την αισθητική της πόλης. Παρουσίασε, άλλωστε, αναλυτικά τους στόχους του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με χρονικό ορίζοντα το 2023.

Τα οργανικά απορρίμματα

Composting

Στο μεταξύ, αναξιοποίητα παραμένουν, μέχρι στιγμής, τα οργανικά απορρίμματα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τους Δήμους Καλαμαριάς και Θέρμης, τα οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ “Ανατολική Α.Ε”, Δημήτρης Τσιφτελίδης, δεν υπάρχουν αξιοποιήσιμα αποτελέσματα από τα δύο προγράμματα κομποστοποίησης, που πραγματοποιούνται στους δύο δήμους. Ο ίδιος τόνισε ότι τα εν λόγω απορρίμματα αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος των απορριμμάτων συνολικά καθώς φτάνουν στο 44,3% της συνολικής παραγωγής, ενώ παράλληλα μεγάλη είναι και η ανάγκη για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα από το 2020, ώστε το έργο να είναι σε πλήρη ανάπτυξη του 2023, καθώς επίσης και η ανάπτυξη των καφέ κάδων σε σημεία μεγάλης παραγωγής όπως οι χώροι εστίασης, οι λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ και οι χώροι συνάθροισης κοινού.

Στροφή στη διαλογή στην πηγή

πλημμελή ανακύκλωση

Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο Collectors, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του έργου, καταγράφηκαν 252 διαφορετικά συστήματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων με έρευνες, νομικές πληροφορίες και ορθές πρακτικές από 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι στόχοι της ΕΕ

ανακύκλωση -χωματερές

Όσο τους στόχους της ΕΕ για το 2030, ορίζουν ότι θα πρέπει να οδηγούνται στη συλλογή ανακυκλώσιμων:

  • το 85% του χαρτιού,
  • το 55% του πλαστικού,
  • το 60% του μετάλλου και το
  • 75% του γυαλιού.

Σημειώνεται ότι αν βελτιωνόταν η σημερινή κατάσταση με αύξηση της ανακύκλωσης κάθε υλικού μόλις κατά 10%, το αποτέλεσμα για το περιβάλλον θα ήταν πολύ σημαντικό, με παράλληλα οφέλη, μεταξύ άλλων, τη μείωση της παραγωγής του χαρτιού και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here