Αρχική Περιβάλλον Έκτακτο: Έρχεται η νέα χρονιά με νέα κακοκαιρία

Έκτακτο: Έρχεται η νέα χρονιά με νέα κακοκαιρία

0
Χιόνια, χιονόπτωση - καιρός - καταιγίδες
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Διαφήμιση

Τελευταία ημέρα του 2019 σήμερα και όπως φαίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά και δεκαετία σε… αλπικές συνθήκες.

Χειμώνας είναι βέβαια, κάποια στιγμή πρέπει κι αυτός να επιδείξει το εύρος των δυνατοτήτων του!

Νέο κύμα κακοκαιρίας

Χιόνια, χιονόπτωση
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Μετά ωστόσο τη σαρωτική Ζηνοβία, οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέα ψυχρή εισβολή με βοριάδες, κρύο και χιονοπτώσεις, έως και τα Θεοφάνια.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο μετεωρολόγος, πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Δημήτρης Ζιακόπουλος, τις πρωινές ώρες σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα φαινόμενα θα παραμείνουν έντονα στις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία, οι οποίες χωρίζονται σε δύο «γκρουπ»: το ένα περικλείει τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Αττική και το άλλο αφορά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. «Στο πρώτο γκρουπ σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ψηλότερα σημεία, επηρεάζοντας και ημιορεινές περιοχές, ενώ στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές αναμένεται πολύ νερό», λέει χαρακτηριστικά. «Το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση σε όλες τις περιοχές που δεινοπάθησαν, ενώ έως αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας».

Για τους ανέμους, η ένταση των οποίων έφτασε επίπεδα ρεκόρ σε αρκετές περιοχές της χώρας χθες, θα εξασθενήσουν από τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, ενώ οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προβλέπεται να αποκατασταθούν έγκαιρα. Ο υδράργυρος θα ανέβει 2-3 βαθμούς το μεσημέρι, αν και θα έχουμε παγετό σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

1η Ιανουαρίου 2020

Χιόνια, χιονόπτωση
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Την πρώτη ημέρα του χρόνου, ο καιρός μέχρι το απόγευμα αναμένεται καλός. «Μέσα στην ημέρα όμως αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή από τη βορειοανατολική Ευρώπη, η οποία θα δώσει τοπικά φαινόμενα στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο αρχικά, ενώ μετά θα κινηθεί προς Νότο και θα επηρεάσει τις περιοχές που επηρέασε η προηγούμενη κακοκαιρία» εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος. Αναμένονται δηλαδή εκ νέου χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν την ένταση των χθεσινών. Επίσης, θα ενισχυθούν εκ νέου οι βοριάδες στα 8 μποφόρ. Το ίδιο καιρικό μοτίβο θα επαναληφθεί και την Πέμπτη, σε ανατολική και νότια Ελλάδα. Πιο ξεκάθαρη βελτίωση του καιρού αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ζηνοβία: Μίνι απολογισμός

meteo 2 0

Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, στους Ποταμούς Λασιθίου η βροχόπτωση που έπεσε σε χρονικό διάστημα περίπου 12 ωρών έφτασε τα 64 χιλιοστά, ενώ ακολούθησε το Τζερμιάδο Λασιθίου με 52 χιλιοστά.

Διαφήμιση