Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Διεθνής Αμνηστία: Η κλιματική αλλαγή, ως η μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα...

Διεθνής Αμνηστία: Η κλιματική αλλαγή, ως η μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

0
ρύποι, κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Τέσσερις στους δέκα νέους θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας δημοσκόπησης της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, το 41% των ερωτηθέντων επέλεξε την κλιματική αλλαγή, δεύτερη στη λίστα με 36% ήρθε η ρύπανση και τρίτη η τρομοκρατία με 31%.σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έρευνα

αλλαγή του κλίματος, κλιματική αλλαγή, κλίμα

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 νέοι 18-25 ετών σε 22 χώρες, από τους οποίους ζητήθηκε να επιλέξουν τα πέντε πι σημαντικά γι αυτούς ζητήματα μέσα από έναν κατάλογο 23 θεμάτων.

Ωστόσο σε εθνικό επίπεδο πρώτες στον κατάλογο με τις ανησυχίες των νέων έρχονται η διαφθορά, η ρύπανση, η οικονομική αστάθεια και η ανισότητα στα εισοδήματα, με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος, το 54% απάντησε οι κυβερνήσεις, το 28% τα άτομα και το 14% οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρότερα υπόψη τους την ευμάρεια των πολιτών.

Έκκληση

«Για τους νέους ανθρώπους η κλιματική κρίση είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής τους», σχολίασε ο Κούμι Νάιντου απερχόμενος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Πρόκειται για μια έκκληση προς τους διεθνείς ηγέτες για να αναλάβουν ακόμη πιο αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη», πρόσθεσε.

Οι προσφυγές των παιδιών

πορεία για το κλίμα

Σήμερα, πάντως, δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί 16 παιδιά από όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους και τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ- σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και του Καναδά τονίζει ότι οι χώρες αυτές, στηρίζοντας τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Ανάμεσα στα 16 αυτά παιδιά είναι και η 14χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια Αλεξάντρια Βιγιασενόρ, η οποία τον Σεπτέμβριο προσέφυγε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών εναντίον πέντε χωρών για τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα.

Στις Φιλιππίνες

κλιματική αλλαγή

Στο μεταξύ οι Φιλιππίνες έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που κράτησε τέσσερα χρόνια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για τη συμβολή σε αυτό 47 εταιρειών με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Φιλιππίνων, με βάση μαρτυρίες επιζώντων από τυφώνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες συνέβαλαν ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή. Έκρινε μάλιστα ότι μπορούν να θεωρηθούν νομικά και ηθικά υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση