Αρχική Ανακύκλωση Χατζηδάκης: “Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα εθνικού φιλότιμου”

Χατζηδάκης: “Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα εθνικού φιλότιμου”

0
Κέρκυρα σκουπίδια
Διαφήμιση

«Δεν γίνεται να έχουμε παιδιά και να ανεχόμαστε να τα μεγαλώνουμε σε αυτό το Περιβάλλον. Για εμένα η διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων και δεν με ενδιαφέρει να συγκρουστώ με όσους προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα. Σας καλώ να κάνουμε όλοι μαζί τις αναγκαίες ασκήσεις θάρρους και να προχωρήσουμε μπροστά με ταχύτατους ρυθμούς. Το ζήτημα με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι μια μάχη για το περιβάλλον, για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τον πολιτισμό μας. Είναι θέμα εθνικού φιλότιμου».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) όλης της επικράτειας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Οι προτεραιότητες

σκουπίδια ΑΣΑ

Ο κ. Χατζηδάκης, άκουσε τους προβληματισμούς των εκπροσώπων των Φορέων, καθώς και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους  ενημέρωσε για τις προτεραιότητες του Υπουργείου για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η χώρα μας θα έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις 4 ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα απορρίμματα, ενώ παράλληλα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, το οποίο άλλωστε αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

απορρίμματα

Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, θα έχει αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με την Κομισιόν, το Υπουργείο θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στους ΦοΔΣΑ για τη σύνταξη των Περιφερειακών Σχεδιασμών, ώστε οι Φορείς να είναι εναρμονισμένοι με το Εθνικό Σχέδιο και ευθυγραμμισμένοι με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες από την ΕΕ.

Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων

σκουπίδια Ήπειρος

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα στους ερχόμενους μήνες απλοποιείται το περιεχόμενο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να απαλλαγούν οι Δήμοι από περιττές επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία. Ανακοίνωσε δε, ότι ήδη δρομολογούνται πιλοτικά προγράμματα που θα επιβραβεύουν τους Δήμους και τους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση. Αντιστρόφως, με γνώμονα τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα στοιχίζει ακριβότερα η μη ανακύκλωση συσκευασιών και βιοαποβλήτων.

Κανένας ΧΑΔΑ έως το τέλος του 2021

σκουπίδια

Στόχος του Υπουργείου είναι έως τα τέλη του 2021 να μην υπάρχει στη χώρα ούτε ένας ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) και σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ, να αυξηθούν τα δίκτυα ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων. Πρόταγμα της πολιτικής του Υπουργείου είναι να έχουν δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια 45 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο τα ποσοστά ταφής των απορριμμάτων να πέσουν στο 10% μέχρι το 2030, συμπλήρωσε ο κ. Γραφάκος.

Στη συνάντηση παρέστησαν η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ, Νίκη Δανδόλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχοι από την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως θα προστατευτείτε από τους θυελλώδεις ανέμους
Επόμενο άρθροCOP25: Οι ηγέτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ