Αρχική Καταστροφές Αυστραλία: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Στάχτη 40 εκατ. στρέμματα

Αυστραλία: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Στάχτη 40 εκατ. στρέμματα

0
austr3
Διαφήμιση

Ανατριχιαστικές μνήμες από το καλοκαίρι του 2018 φέρνουν οι εικόνες από τη φλεγόμενη Βικτόρια της Αυστραλίας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν στις λίμνες, στη θάλασσα και στις ακτές για να σωθούν…

Οι ντόπιοι στην Mallacoota κατασκήνωναν σε ακτές ή επιβιβάζονταν σε βάρκες ενώ η πυρκαγιά πλησίαζε και ο ουρανός γέμιζε σύννεφα καπνού. «Θα έπρεπε να είχε φως αλλά ο ουρανός ήταν μαύρος όπως τα μεσάνυχτα και μπορούσαμε να ακούσουμε την πυρκαγιά να πλησιάζει», δήλωσε ο David Jeffrey, ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης.

Μεγάλες καταστροφές και θύματα

austr1

Η φωτιά σάρωσε την πόλη καταστρέφοντας πολυάριθμα κτίρια, αλλά σταμάτησε πίσω από την ακτή λόγω της αλλαγής του ανέμου. Ο Επίτροπος Έκτακτης Ανάγκης της Βικτόριας Andrew Crisp δήλωσε ότι στη παραλία βρίσκονταν 4.000 άνθρωποι. Τέσσερα άτομα  αγνοούνται στη Βικτόρια, οι αρχές όμως δεν έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία.

Μέχρι στιγμής, επισήμως τα θύματα ανέρχονται στα εννέα, συμπεριλαμβανομένου και ενός εθελοντή πυροσβέστη που σκοτώθηκε όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στάχτη 40 εκατ. στρέμματα

austr2

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, ιδίως κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καίνε επί εβδομάδες, έχοντας απανθρακώσει συνολικά 40 εκατομμύρια στρέμματα γης, ενώ 900 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Με τον υδράργυρο να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 40° Κελσίου στη Μελβούρνη, οι αρχές προέτρεψαν περίπου 30.000 τουρίστες να εγκαταλείψουν την περιοχή Ανατολικό Γκίψλαντ, με έκταση ίση σχεδόν με το μισό Βέλγιο. Το θερμό μέτωπο κινείται με ταχύτητα στη Νέα Νότια Ουαλία, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο στο Σίδνεϊ την παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να θαυμάσουν το περίφημο σόου πυροτεχνημάτων – το οποίο ωστόσο οι αρχές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και φέτος παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αποζημιώσεις

Υπό μεγάλη πολιτική πίεση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αποζημιώσεις ύψους έως και 6.000 αυστραλιανών δολαρίων (3.750 ευρώ) σε δικαιούχους που συμμετείχαν για πάνω από δέκα ημέρες σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών φέτος.

Διαφήμιση