Αρχική Διάστημα Αστρονόμοι εντόπισαν έναν κοντινό πλανήτη σαν την Γη – Γιατί είναι σημαντική...

Αστρονόμοι εντόπισαν έναν κοντινό πλανήτη σαν την Γη – Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψη

0
Κόκκινος νάνος, εξωπλανήτης, πλανήτης
Απεικόνιση καλλιτέχνη
Διαφήμιση

Η διαστημική μας γειτονιά φαίνεται ότι έχει πολλούς κατοίκους. Αστρονόμοι μόλις εντόπισαν έναν εξωπλανήτη λίγο μεγαλύτερο από τη Γη ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα κόκκινο αστέρι νάνο σε απόσταση μόλις 66,5 έτη φωτός μακριά.

Όπως λένε οι επιστήμονες, ο εξωπλανήτης είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους μικρούς βραχώδεις πλανήτες του γαλαξία μας.

Η αναζήτηση για εξωπλανήτες

Κόκκινος νάνος, εξωπλανήτης, πλανήτης
Απεικόνιση καλλιτέχνη

Η ικανότητα ανίχνευσης και η γνώση μας για τους εξωπλανήτες εξελίχθηκε σημαντικά από τότε που δημοσιεύθηκε η πρώτη ανακάλυψη το 1992. Αυτή τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 4.100 εξωπλανήτες στον γαλαξία μας και έχουμε τώρα μια βαθύτερη κατανόηση των πλανητικών συστημάτων και του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται και εξελίσσονται.

Επειδή όμως ψάχνουμε για μικρά ή σκοτεινά σώματα που είναι πολύ δύσκολο να δούμε από απόσταση, οι περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες είναι οι λεγόμενοι «chonkers» – γίγαντες πάγου και φυσικού αερίου μεγέθους σαν τον Ποσειδωνία και μεγαλύτεροι.

Οι αποστολές για το κυνήγι εξωπλανήτων όπως το Kepler, και τώρα το TESS, έχουν αυξήσει τον αριθμό ανιχνεύσεων μικρότερων εξωπλανητών: δηλαδή εκείνων που έχουν μάζα παρόμοια με της Γης και της Αφροδίτης και κατά συνέπεια πιθανόν να είναι βραχώδεις και όχι αέριοι. (Αυτό είναι μια από τις προϋποθέσεις για τη ζωή όπως την ξέρουμε.)

Όμως, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον αστροφυσικό Avi Shporer του Ινστιτούτου Kavli του MIT για την Αστροφυσική και τη Διαστημική Έρευνα, αυτοί οι βραχώδεις πλανήτες είναι δύσκολο να μετρηθούν και να χαρακτηριστούν. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους βρίσκουμε συχνά γύρω από τα αστέρια που είναι αρκετά φωτεινά ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν λεπτομερείς έρευνες παρακολούθησης.

Γι ‘αυτό η ανακάλυψη αυτού του νέου εξωπλανήτη είναι τόσο σημαντική. Η έκθεση της ομάδας έχει δημοσιευθεί στο arXiv και δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους αστρονόμους, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι εντυπωσιακά.

Ο εξωπλανήτης GJ 1252 b

Κόκκινος νάνος, εξωπλανήτης, πλανήτης
Απεικόνιση καλλιτέχνη

“Εδώ παρουσιάζουμε την ανακάλυψη του GJ 1252 b, ενός μικρού πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα νάνο Μ. Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα του TESS”, γράφουν οι ερευνητές.

Ο πλανήτης GJ 1252 b είναι περίπου 1,2 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει περίπου τη διπλάσια μάζα της Γης. Είναι σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο αστέρι νάνο που ονομάζεται GJ 1252, το οποίο έχει περίπου το 40 τοις εκατό του μεγέθους και της μάζας του Ήλιου.

Ο εξωπλανήτης κάνει το γύρω του αστεριού του μια φορά κάθε 12,4 ώρες αλλά αυτή η σταθερή τροχιά το καθιστά ελκυστικό για έναν άλλο λόγο.

Σε μόλις 66,5 έτη φωτός μακριά, το σύστημα είναι αρκετά κοντά ώστε το αστέρι να είναι αρκετά φωτεινό για να το παρατηρήσουμε. Επιπλέον, ο κόκκινος νάνος είναι ασυνήθιστα ήρεμος για αστέρι του είδους του. Και το γεγονός ότι ο πλανήτης περιστρέφεται τόσο συχνά σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να το πιάσουμε να κινείται μπροστά από τον οικοδεσπότη του.

Αυτό ονομάζεται διαμετακόμιση και εάν ο πλανήτης έχει ατμόσφαιρα, θα φωτιστεί από το φως του αστεριού κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, επιτρέποντας έτσι στους αστρονόμους να δουν τι περιέχει χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικές παρατηρήσεις.

“Η εγγύτητα και η φωτεινότητα του αστεριού και η σύντομη τροχιακή περίοδος καθιστούν αυτό το σύστημα ιδανικό στόχο για λεπτομερή παρακολούθηση“, γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Η έρευνα έχει υποβληθεί στην Αμερικανική Αστρονομική Κοινότητα και είναι διαθέσιμη στο arXiv.

Πηγή: sciencealert.com
Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας

Διαφήμιση