Αρχική Διάστημα Άνθρωποι και ρομπότ συνυπάρχουν αρμονικά… στο διάστημα

Άνθρωποι και ρομπότ συνυπάρχουν αρμονικά… στο διάστημα

0
cimon ape
Διαφήμιση

Το ρομπότ CIMON 2 (Crew Interactive Mobile Companion), που εκτοξεύθηκε την Πέμπτη μαζί με το μεταγωγικό ρομποτικό σκάφος Dragon της Space X, κατευθύνεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), με ένα πύραυλο Falcon 9.

Ο Cimon, που διαθέτει φωνή και τεχνητή νοημοσύνη, είναι μια αιωρούμενη χαριτωμένη σφαίρα βάρους πέντε κιλών και με πρόσωπο καρτούν, που όχι μόνο είναι έξυπνη, αλλά -χάρη στους ειδικούς αλγόριθμους του- έχει επίσης ικανότητες να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των συνομιλητών του αστροναυτών (χαρά, λύπη, θυμό κ.α.) και να αντιδρά κατάλληλα σε αυτά.

Δεύτερη και καλύτερη εκδοχή

robot

Η πρώτη έκδοση του Cimon είχε φθάσει στον ΔΣΣ το Νοέμβριο του 2018, όπου είχε παραμείνει για ένα διάστημα αποκλειστικά ως βοηθός του Γερμανού αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Το πρώτο εκείνο ρομπότ επέστρεψε και θα καταλήξει σε μουσείο.

Τώρα, μετά από ορισμένες βελτιώσεις, η δεύτερη έκδοση του Cimon επιστρέφει για να βοηθήσει όλο το πλήρωμα του Σταθμού τόσο στα επιστημονικά πειράματα τους, όσο και κάνοντας τους παρέα τις ώρες της μοναξιάς (μπορεί μέχρι και να τους τραγουδήσει!). Είναι δημιούργημα της ευρωπαϊκής διαστημικής εταιρείας Airbus, του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) και της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ, της οποίας αξιοποιεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson. Στόχος των δημιουργών του Cimon είναι να δοκιμάσουν τη συνεργασία ανθρώπων-ρομπότ στο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση