Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Θετική η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν για την ενεργειακή πολιτική της...

Θετική η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας

0
Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα
Διαφήμιση

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκε μόλις στη δημοσιότητα.

«Η έκθεση συνιστά πολύ θετική εξέλιξη. Αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Αποδέχεται ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τον Ιανουάριο όταν θα έχει εγκριθεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εξασφαλίσει μια συνολική συμφωνία για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος» υποστηρίζουν κύκλοι του ΥΠΕΝ.

Η ΔΕΗ

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για την αγορά ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην εξυγίανση και την οικονομική σταθεροποίηση της ΔΕΗ.

Η αγορά ενέργειας

Επίσης επισημαίνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) ως τον Ιούνιο του 2020, η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (για την οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι στην τελευταία δημοπρασία δεν εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας).

Ο λιγνίτης

ΔΕΗ
ΔΕΗ – ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ (Eurokinissi)

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται και στην αποτυχία της προσπάθειας πώλησης λιγνιτικών μονάδων που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία αποδίδει σε νομική αβεβαιότητα και έλλειψη διαφάνειας.

Ταυτόχρονα όμως επικροτεί την απόφαση για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, την οποία συνδέει με την εν εξελίξει διαδικασία παράβασης (λόγω της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη).

Οι τιμές

Στη συνέχεια κάνει λόγο για τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (65,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 43,3 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ), εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα οι τιμές λιανικής είναι κοντά στο μέσο όρο.

Οι ΑΠΕ

ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζει η έκθεση, θεωρούνται σημαντικές για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο όμως εκφράζει την ανησυχία ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά λόγω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Το φυσικό αέριο

Τέλος, βλέπει θετικά τις εξελίξεις για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Διαφήμιση