Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Συνθετικά κέρατα ρινόκερου VS Λαθροθηρία

Συνθετικά κέρατα ρινόκερου VS Λαθροθηρία

0
rinokeros 1
Διαφήμιση

Επιστήμονες σχεδιάζουν απομιμήσεις κεράτων ρινόκερου, φτιαγμένες από τρίχες αλόγων, προκειμένου να καταπολεμήσουν τη λαθροθηρία.

Η ζήτηση είναι μεγάλη με αποτέλεσμα το παράνομο εμπόριο για το κέρατο του ρινόκερου να ανθίζει. Μόνο στη Νότια Αφρική 769 ρινόκεροι έπεσαν θύματα λαθροκυνηγών το 2018, ενώ πραγματοποιήθηκαν απόπειρες για την κλοπή κεράτων και από ευρωπαϊκά μουσεία.

Παρότι μία σειρά μεθόδων έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μπει ένα φρένο, από τον στιγματισμό της χρήσης των κεράτων ως τη νομιμοποίηση του εγχώριου εμπορίου, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μία ακόμα: να πλημμυρίσει η αγορά με ψεύτικα κέρατα.

«Οικονομολόγοι πιστεύουν πως αν η αγορά γεμίσει με υποκατάστατα η τιμή θα πέσει», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Fritz Vollrath, που συνυπογράφει τη σχετική έρευνα. «Αν η τιμή πέσει και η ποινή για την κατοχή κέρατου ρινόκερου παραμένει υψηλή τότε η πρόταση αξίας για τον έμπορο αλλάζει», προσθέτει.

rinokeros

Τα κέρατα

Τα κέρατα των περισσότερων ζώων έχουν ένα οστεώδες κέντρο που επικαλύπτεται από ένα στρώμα κερατίνης, η ίδια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στα μαλλιά και στα νύχια του ανθρώπου. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορούν να φτιάξουν «πειστικά» ψεύτικα κέρατα έχοντας επεξεργαστεί τρίχες από ουρές αλόγων.

Διάλεξαν τις τρίχες των αλόγων αφενός επειδή τα ζώα αυτά είναι κοντινοί συγγενείς των ρινόκερων και αφετέρου γιατί οι τρίχες αυτές έχουν παρόμοιες διαστάσεις με τα νημάτια κερατίνης που συγκροτούν το κέρατο του ρινόκερου.

Οι επιστήμονες «κολλούν» τις τρίχες με μία ουσία που έχει ως βάση το μετάξι ενώ στο μείγμα χρησιμοποιείται και κυτταρίνη, η οργανική ένωση που ενσωματώνεται στο κέρατο του ζώου όταν ακονίζεται.

Το υλικό που παράγεται, αναφέρει ο Vollrath, μπορεί εύκολα να πάρει το σχήμα που έχει το κέρατο του ζώου, να στεγνώσει υπό κενό σε έναν καυτό φούρνο και να γυαλιστεί. Το τελικό προϊόν έχει παρόμοιες «μηχανικές ιδιότητες» με το αληθινό κέρατο του ζώου, έχει παρόμοια αίσθηση και μοιάζει ίδιο κάτω από το μικροσκόπιο. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την παραγωγή του «σχετικά εύκολη» και «φθηνή».

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η ανακάλυψή της μπορεί να διοχετευτεί στην αγορά, προκαλώντας σύγχυση και συντριβή τιμών και καθιστώντας λιγότερο επικερδές για τους λαθροκυνηγούς το εμπόριο αληθινών κεράτων.

Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται για την παραγωγή ψεύτικων κεράτων. Η Pembient, ένα start-up, επιδιώκει μέσω της βιολογικής μηχανικής να φτιάξει κέρατα γενετικά πανομοιότυπα με τα πραγματικά. Τα πρώτα, αναμένεται να διατεθούν στην αγορά το 2022.

Διαφήμιση