Αρχική Περιβάλλον Η Ρωσία κλείνει τη “φυλακή των φαλαινών”

Η Ρωσία κλείνει τη “φυλακή των φαλαινών”

0
falaines rosia
Διαφήμιση

Απελευθερώθηκαν από τις ρωσικές αρχές και οι τελευταίες φάλαινες μπελούγκα που κρατούνταν αιχμάλωτες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μέσα σε μικρές δεξαμενές στην Άπω Ανατολή και προορίζονταν για να πωληθούν στο εξωτερικό.

Αίτημα για την απελευθέρωση των ζώων, είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο change.org, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ των οποίων και του αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Το αίτημα ακολούθησε τη  δημοσιοποίηση φωτογραφιών από 11 όρκες και 93 φάλαινες μπελούγκα που κρατούνταν από το προηγούμενο καλοκαίρι στριμωγμένες μέσα σε μικρές ιδιωτικές δεξαμενές κοντά στο λιμάνι Ναχόντκα, στον Ειρηνικό ωκεανό. Αντιμέτωπη με το σκάνδαλο, η Μόσχα είχε υποσχεθεί να απελευθερωθούν στη θάλασσα όλα αυτά τα κήτη και το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τις τοπικές αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την απελευθέρωσή τους.

Τέλος σε μια κακή πρακτική

whales russoa

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει να συλλαμβάνονται και να πωλούνται σε ενυδρεία όρκες και φάλαινες μπελούγκα, μια αμφιλεγόμενη πρακτική που κατέστη δυνατή χάρη σε νομικά κενά και την οποία οι αρχές υποσχέθηκαν να διορθώσουν.

«Στην περιφέρεια Πριμόριε, η επιχείρηση της απελευθέρωσης των θαλάσσιων θηλαστικών στο φυσικό τους οικοσύστημα ολοκληρώθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση είχε αρχίσει πριν από πέντε ημέρες.

Η ρωσική οργάνωση Sakhalin Watch (Παρατηρητήριο της Σαχαλίνης), η οποία είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ αυτής της απελευθέρωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «απελευθερώθηκαν όλες οι μπελούγκα και ότι η ‘φυλακή των φαλαινών’ απελευθέρωσε τελικά τους τελευταίους εγκλείστους της!». Σύμφωνα με την οργάνωση  απελευθερώθηκαν συνολικά 21 μπελούγκα από δύο πλοία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση