Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται με το τρέξιμο

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται με το τρέξιμο

0
treximo
Διαφήμιση

Μια ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Μελβούρνης στην Αυστραλία, παρουσίασαν μια νέα διεθνή μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Δεν έχει σημασία αν κάποιος τρέχει πολύ ή λίγο, αρκεί να τρέχει, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 232.150 άνθρωποι από διάφορες χώρες, με τον χρόνο συμμετοχή τους στη μελέτη να κυμαίνεται από πέντε έως 35 έτη.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συχνό τρέξιμο -ανεξαρτήτως διάρκειας- σχετίζεται και στα δύο φύλα κατά μέσο όρο με μείωση κατά 27% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.

Ειδικότερα, για τον θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ από καρκίνο κατά 23%.

Ακόμη και μικρές «δόσεις» τρεξίματος, για παράδειγμα έως μία φορά την εβδομάδα, με διάρκεια λιγότερα από 50 λεπτά τη φορά και με ταχύτητα κάτω των οκτώ χιλιομέτρων την ώρα, αυξάνουν την πιθανότητα μακροζωίας. Αν περισσότεροι άνθρωποι έπαιρναν την απόφαση να αρχίσουν να τρέχουν -όχι κατ’ ανάγκη γρήγορα-, τότε θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία του πληθυσμού και για το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαφήμιση