Αρχική Μεταφορές Κίνητρα για αγορά ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

Κίνητρα για αγορά ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

0
ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Διαφήμιση

Κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών και «ποιοτικών» μεταχειρισμένων οχημάτων επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Αυτοκίνηση Anytime 2019», ο υπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι χρειαζόμαστε αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα.

“Το τελευταίο διάστημα, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανοίγουμε τη συζήτηση για την οδική ασφάλεια, αλλά και για την ανάγκη ανανέωσης των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας” επισήμανε ο κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προβλήματα: “Αφενός ότι τα κόστη που πληρώνει σήμερα ο Έλληνας για να αγοράσει αυτοκίνητο είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογα – και για αυτό βέβαια ο μόνος που δεν φταίει είναι η ίδια η αγορά του αυτοκινήτου και οι άνθρωποί της. Και αφετέρου ότι η κλιματική αλλαγή μάς χτυπάει ήδη την πόρτα και πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για το περιβάλλον”.

Γερασμένος στόλος

Αυτοκίνητα

Ο στόλος των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα γερασμένος: Ο μέσος όρος ηλικίας αυτήν την στιγμή είναι περίπου 15,4 έτη, ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται στα 9,9 έτη. “Ενώ, λοιπόν, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Συνεπώς, πρέπει να δράσουμε τώρα πριν είναι αργά” υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. “Χρειαζόμαστε αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτή την κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και την αντιμετωπίζουμε άμεσα”.

Το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

  • Να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση πολλών από όσα κυκλοφορούν σήμερα με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Να διευκολυνθεί η εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5 και Euro6.
  • Να κινητροδοτηθεί, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών, η αγορά νέων αυτοκινήτων.

Ήδη, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση της αγοράς, η οποία ξεπερνάει το 20%, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αγορά του αυτοκινήτου έπεσε έως και 80%.

Ηλεκτροκίνηση

αυτοκίνητα

Για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, οι προτάσεις του υπουργείου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου –δικύκλου.
  • Ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου υποδομών φόρτισης.
  • Επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών ταξί.
  • Παροχή κινήτρων για ηλεκτρικά εταιρικά ΙΧ (μηδενικός φόρος χρήσης).
  • Θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων και των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα.
  • Θέσπιση ειδικού σήματος οχήματος μηδενικών ρύπων.

Μεταχειρισμένα

Αυτοκίνητα - κίνηση - αμάξια

Αναφορικά με τα «ποιοτικά» μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, δηλαδή τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έως 5 ετών, έχουν κατατεθεί οι εξής προτάσεις:

  • Αναλογική μείωση των δασμών για αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 5, Euro 6. Οι οδηγίες ρύπων της κατηγορίας Euro6 θα ενοποιηθούν και πλέον δεν θα υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες.
  • Ύπαρξη πλήρους ιστορικού για τα οχήματα που θα εισάγονται, ώστε ο στόλος να ανανεωθεί με πιο καθαρά μοντέλα.
  • Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (εποπτικός ρόλος του κράτους).
  • Αύξηση των δασμών για τα ρυπογόνα του παλαιού τύπου οχήματα. Με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για την αγορά παλαιών μεταχειρισμένων.
Διαφήμιση