Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κινεζικό ενδιαφέρον για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα

Κινεζικό ενδιαφέρον για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ
Διαφήμιση
Ιδιαίτερη προτίμηση για την “πράσινη”, και δη ελληνική, ενέργεια φαίνεται ότι έχει η Κίνα. Όπως αναφέρει το energypress.gr, κατά την επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση στο φόρουμ της Σαγκάης, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επενδύτες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε ΑΠΕ κάθε είδους –από αιολικά και φωτοβολταϊκά μέχρι βιομάζα ή συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών– όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση έργων από κινέζικες τράπεζες.

Πτολεμαΐδα 5

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 790x400

Το πρότζεκτ ωστόσο που φάνηκε να ενδιαφέρει κυρίως τους επενδυτές, λέγεται ότι ήταν η “Πτολεμαΐδα 5”. Τα σενάρια δηλαδή που εξετάζονται για την αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο, βιομάζα, φωτοβολταϊκά ή ένα συνδυασμό των παραπάνω.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άπαξ και ο κ. Στάσσης επιστρέψει στην Ελλάδα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα αναθέσει σε ομάδες εργασίας να αξιολογήσουν τις πιο σοβαρές από τις κινεζικές προτάσεις και να εξετάσουν πόσες από αυτές στηρίζονται σε όρους αγοράς ή όχι.

ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση

ηλεκτροκίνηση

Συνοπτικά, η ατζέντα των επαφών φαίνεται ότι αφορούσε τρεις τομείς:

  • Συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες για κοινές επενδύσεις σε σειρά τομέων των ΑΠΕ.
  • Συνεργασίες για θερμικές μονάδες.
  • Ενδιαφέρον για τα εναλλακτικά σενάρια μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 σε άλλου τύπου μονάδα, που δεν θα καίει λιγνίτη.

Τεράστιο είναι επίσης το κινεζικό ενδιαφέρον και για την ηλεκτροκίνηση, τομέας στον οποίο οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι επίσης leaders διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και τα 16.000 λεωφορεία της πόλης Shenzhen είναι όλα ηλεκτροκίνητα.

Διαφήμιση