Αρχική Ανακύκλωση Κέρκυρα: Προχωρά το σχέδιο υποδοχής των σκουπιδιών

Κέρκυρα: Προχωρά το σχέδιο υποδοχής των σκουπιδιών

0
Σκουπίδια στην Κέρκυρα
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ Β. ΚΕΡΚΥΡΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Τη επόμενη εβδομάδα θα οριστεί το πρώτο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας, για να θα αποφασίσει σχετικά με την υποδοχή των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις και δηλώσεις, η απόφαση αναμένεται να είναι θετική.

Το σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο μεταφοράς των σκουπιδιών της Κέρκυρας, είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στα τέλη Οκτωβρίου, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της Κέρκυρας αλλά και στελεχών της ΔΙΑΔΥΜΑ. Προβλέπει την υποδοχή 24.000 τόνων το 2020, και σε βάθος τριετίας 50.000 με 60.000 τόνων (βλ. https://ecozen.gr/2019/10/oristiki-lysi-provlima-ton-skoypidion-tis-kerkyras/).

Η υποδομή

DSC 6756

Η παραπάνω ποσότητα θα προστεθεί στους περίπου 90.000 τόνους σκουπιδιών που διαχειρίζεται η μονάδα από τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των 15.000 τόνων (για δύο χρόνια) που έρχονται στην περιοχή από την Αιγιαλεία.

Η ΜΕΑ δηλαδή θα ξεπεράσει τους 107.000 τόνους, φτάνοντας έως τους 120.000 που είναι και ο μέγιστος αριθμός επεξεργασίας. Κατά συνέπεια θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των πολιτών, καθώς η τιμή από τα 41,91 ευρώ τον τόνο θα πέσει στα 25,50 ευρώ.

Οι 90.000 τόνοι που παραδίδει ετησίως η Δυτική Μακεδονία στον ιδιώτη που διαχειρίζεται τη ΜΕΑ, είναι η ελάχιστη ποσότητα που έχει συμφωνηθεί. Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει κάνει την επιλογή υποδοχής απορριμμάτων και από άλλες περιοχές στα πλαίσια της πολιτικής εξεύρεσης εσόδων την οποία ακολουθεί με διάφορες ενέργειες.

Εργοστάσιο καύσης υπολειμμάτων

19748725 1983628758527455 2076838704998052878 n

Το νέο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ θα συζητήσει το θέμα να αποτελεί της κατασκευής εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, κάτι που είχε τεθεί σε ενημερωτικό επίπεδο στο απερχόμενο Δ.Σ. χωρίς να ανοίξει επί της ουσίας η κουβέντα. Το project προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και αν απαιτηθεί προκειμένου να καλύπτονται οι ποσότητες, Θεσσαλίας και Κέρκυρας, ενώ ο χώρος κατασκευής του έχει υποδειχθεί να είναι το Ορυχείο του Νότιου Πεδίου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ενδεχομένως να συμβάλλει στη θέρμανση και στην ηλεκτροδότηση των γύρω περιοχών.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here