Αρχική Ανακύκλωση Προς οριστική λύση το πρόβλημα των σκουπιδιών της Κέρκυρας

Προς οριστική λύση το πρόβλημα των σκουπιδιών της Κέρκυρας

0
Σκουπίδια Κέρκυρα
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα το έχουμε παρουσιάσει και αναλύσει με κάθε τρόπο. Τη λύση δεν βλέπαμε, καθώς και το περασμένο καλοκαίρι όσοι είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε το νησί των Φαιάκων, αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση δύσκολη που δεν συνάδει με ένα νησί τόσο τουριστικό και -κατά τ’ άλλα- πανέμορφο.

Μέχρι που πριν λίγο, πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες 30 Οκτωβρίου 2019, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο μετά από διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το σχέδιο

Σκουπίδια στο δρόμο Ρόδας - Αχαράβης στην βόρεια Κέρκυρα
Σκουπίδια στο δρόμο Ρόδας – Αχαράβης στην βόρεια Κέρκυρα, την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το προτεινόμενο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Ταχεία δρομολόγηση της μόνιμης και οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Αρχές του 2020 το έργο θα δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2022.
  • Άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία.
  • Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ.
  • Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων που έχει το νησί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα εξειδικεύσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις τους για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.

Οι συμμετέχοντες

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τρεις Βουλευτές του νομού, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, οι Δήμαρχοι Μερόπη Υδραίου της Κεντρικής Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης της Νότιας Κέρκυρας και Γιώργος Μαχειμάρης της Βόρειας Κέρκυρας. Συμμετείχαν επίσης στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του ΥΜΕΠΕΡΡΑ, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΕ: “Κίτρινη κάρτα” στον Ισημερινό για παράνομη αλιεία
Επόμενο άρθροΑπεργία στα τρένα και τον προαστιακό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ