Αρχική Ενέργεια Γερμανία: Κρατικές επιδοτήσεις και διαγωνισμοί για την απολιγνιτοποίηση

Γερμανία: Κρατικές επιδοτήσεις και διαγωνισμοί για την απολιγνιτοποίηση

0
germania lignitis
Διαφήμιση

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την υιοθέτηση κινήτρων, όπως κρατικές επιδοτήσεις και διαγωνισμούς για το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το λιγνίτη.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει το Reuters, σε προηγούμενο κείμενο που είχε στα χέρια του το πρακτορείο, σημειωνόταν ότι οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονταν σε απόσυρση των εν λόγω μονάδων μέχρι το 2026 αν εθελοντικά δεν είχαν κλείσει πολλά εργοστάσια.

Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια μίξη επιδοτήσεων και διαγωνισμών προκειμένου να ενθαρρύνει τους διαχειριστές των μονάδων να τις κλείσουν, ξεκινώντας από την ερχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, αναφέρεται πως το νομοσχέδιο ενδέχεται να καταστήσει ακριβότερη την διαδικασία απόσυρσης, καθώς η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια για κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο, βέβαια, προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση των κινήτρων χρόνο με το χρόνο, στρατηγική που αποσκοπεί να πείσει τους operators να κλείσουν τις μονάδες τους νωρίς, όταν και τα κίνητρα θα είναι περισσότερο ευνοϊκά.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς έγκριση την επόμενη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και συνιστά μέρος της στρατηγικής της Γερμανίας στον άξονα απόσυρσης όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα μέχρι το 2038.

 

Διαφήμιση