Αρχική Καινοτομία Εμφύτευμα – παγίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Εμφύτευμα – παγίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

0
emfuteuma
Διαφήμιση

Ένα νέο εμφύτευμα που τοποθετείται κάτω από το δέρμα, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (U-M), με το οποίο μπορεί να αποφευχθεί η επώδυνη και επεμβατική διαδικασία λήψης δειγμάτων για βιοψία.

Οι συσκευές αυτές είναι στην ουσία «παγίδες» για καρκινικά κύτταρα που κινούνται στο σώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιτρέπουν και τον εντοπισμό ενδείξεων πως ο καρκίνος ετοιμάζεται να εξαπλωθεί, πριν καταφθάσουν καν τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα.

«Η βιοψία σε ένα όργανο όπως ο πνεύμονας είναι μια επικίνδυνη διαδικασία που γίνεται σπάνια» είπε η Λόνι Σι, καθηγήτρια του U-M. «Τοποθετούμε αυτά τα “ικριώματα” μόλις κάτω από το δέρμα, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα» πρόσθεσε. Ως εκ τούτου, οι γιατροί μπορούν, μεταξύ άλλων, να παρατηρούν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Η δουλειά των ερευνητών παρουσιάστηκε σε επιστημονικό άρθρο στο Cancer Research. Όπως αναφέρεται, οι βιοψίες που έγιναν στο εμφύτευμα επέτρεψαν στους επιστήμονες να αναλύσουν 635 γονίδια που ήταν παρόντα στα «αιχμαλωτισμένα» καρκινικά κύτταρα. Από αυτά τα γονίδια, εντοπίστηκαν δέκα που επέτρεπαν εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αν το ποντίκι ήταν υγιές, εάν είχε καρκίνο που δεν είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ακόμα, ή αν υπήρχε καρκίνος που εξαπλωνόταν. Όλα αυτά ήταν δυνατά χωρίς να υπάρχει ανάγκη για επέμβαση σε κάποιο όργανο.

Οι ερευνητές έδειξαν πως τα συνθετικά αυτά «ικριώματα» μπορούν να λειτουργούν με διάφορα είδη καρκίνου σε ποντίκια- μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος στο πάγκρεας. Αυτό που κάνουν είναι να προσελκύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού- που με τη σειρά τους προσελκύουν καρκινικά κύτταρα.

«Όταν αρχίσαμε, η ιδέα ήταν πως θα κάναμε βιοψία στο εμφύτευμα και θα αναζητούσαμε κύτταρα όγκων που είχαν ακολουθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού εκεί» είπε η Σι. «Αλλά συνειδητοποιήσαμε πως αναλύοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα που μαζεύονται πρώτα, μπορούμε να εντοπίσουμε τον καρκίνο πριν εξαπλωθεί».

Η ερευνήτρια οραματίζεται περαιτέρω εξοπλισμό των εμφυτευμάτων με αισθητήρες και τεχνολογία Bluetooth που θα παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο- ακόμα και χωρίς να χρειάζεται καν βιοψία.

Διαφήμιση