Αρχική Καταστροφές Εκατομμύρια γαϊδούρια γδέρνονται ζωντανά για ένα κινέζικο φάρμακο

Εκατομμύρια γαϊδούρια γδέρνονται ζωντανά για ένα κινέζικο φάρμακο

0
Γαϊδούρια
Διαφήμιση

Αν νομίζετε ότι η κακομεταχείριση των γαϊδουριών στην Σαντορίνη είναι σκληρή τότε καλύτερα να μην διαβάσετε αυτή την είδηση…

Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, δεκάδες γαϊδούρια υποφέρουν στα χέρια ορισμένων ανθρώπων που νοιάζονται μόνο για το χρήμα. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα άτυχα ζώα μένουν υποσιτισμένα σε σφαγεία προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η δουλειά των σφαγέων: Δηλαδή να σκοτώνονται και να γδέρνονται ευκολότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν άρρωστα και έχουν πρόσβαση μόνο σε νερό.

Όταν έρθει η τελική ώρα για το γαϊδούρι, ο θάνατος είναι αργός και επίπονος. Μερικοί σφαγείς τα βαράνε με ρόπαλο στο κεφάλι ενώ αυτά είναι δεμένα, ενώ άλλοι απλά τα γδέρνουν ζωντανά.

Γιατί γδέρνουν τα γαϊδούρια ζωντανά;

Εκατομμύρια γαϊδούρια γδέρνονται ζωντανά για ένα κινέζινο φάρμακο
Κένυα: Οδηγούν γαϊδουράκια σε σφαγείο

Όλα αυτά γίνονται για να πάρουν το δέρμα του ζώου. Ύστερα το πουλάνε σε Κινέζους οι οποίοι κατασκευάζουν ένα “μαγικό” φάρμακο που θα τους γιατρέψει από σοβαρές ασθένειες, όπως το… κρυολόγημα. Άλλοι το χρησιμοποιούν για να μην γεράσουν ποτέ, ενώ οι γυναίκες το έχουν και σαν κρέμα προσώπου.

Το φάρμακο ονομάζεται Ejiao και είναι ένα σκληρό τζελ που μπορεί να διαλυθεί σε ζεστό νερό ή αλκοόλ για να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα ή ποτά ή σε προϊόντα ομορφιάς όπως κρέμες προσώπου. Επίσης πιστεύεται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επομένως το ejiao χρησιμοποιείται ως τονωτικό του αίματος από άτομα με αναιμία, χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων ή προβλήματα αναπαραγωγής.

Περίπου πέντε εκατομμύρια δέρματα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για την παρασκευή Ejiao. Το Ejiao ήταν κάποτε αυτοκρατορικό προνόμιο, αλλά σήμερα έχει μεγάλη ζήτηση και από μια εκκολαπτόμενη μεσαία τάξη, με την παραγωγή του να έχει αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση μεταξύ του 2013 και του 2016, όπως ανακοίνωσε η Donkey Sanctuary, η οργάνωση προστασίας των ζώων που εδρεύει στη Βρετανία.

Που συμβαίνουν όλα αυτά;

Εκατομμύρια γαϊδούρια γδέρνονται ζωντανά για ένα κινέζινο φάρμακο
Μποτσουάνα: Κουφάρια γαϊδουριών, αφού έχουν γδαρθεί

Οι σφαγές των γαϊδουριών για το κινέζικο φάρμακο γίνονται κυρίως σε πιο φτωχές χώρες, όπως η Κένυα και η Μποτσουάνα, εκεί όπου ο πληθυσμός θα κάνει ό,τι μπορεί για μερικά λεφτά.

Μάλιστα, ο κόσμος που κατοικεί κοντά σε σφαγεία γαϊδάρων στην Κένυα και στην Μποτσουάνα έχει επίσης αναφέρει την ύπαρξη χώρων ρίψης απορριμμάτων γεμάτων με πτώματα γαϊδάρων, τα οποία εγκαταλείπονται εκεί αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το “πολύτιμο” δέρμα τους και μολύνουν τις τοπικές υδάτινες προμήθειες και προκαλούν επιδημίες.

Η πίεση προς τους προμηθευτές έχει επίσης προκαλέσει την αύξηση στις κλοπές γαϊδάρων, απειλώντας τους πόρους ζωής των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που εξαρτώνται από τα ζώα για τη μεταφορά αγαθών και τις αγροτικές εργασίες. Για παράδειγμα, ένας άντρας ξύπνησε ένα πρωί και του είχαν κλέψει τον γάιδαρο.

Γάιδαρος, ένα ζώο υπό εξαφάνιση

Εκατομμύρια γαϊδούρια γδέρνονται ζωντανά για ένα κινέζινο φάρμακο

Η ζήτηση για το δέρμα γαϊδάρου για την παρασκευή Ejiao κινδυνεύει να εξαλείψει περισσότερο από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό των ζώων αυτών μέσα στην επόμενη πενταετία, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Ο εγχώριος πληθυσμός γαϊδουριών στην Κίνα έχει μειωθεί κατά 76% από το 1992 και η χώρα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος από τα δέρματα γαϊδάρων που χρησιμοποιεί, κυρίως από εμπόρους στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν περίπου 45,8 εκατομμύρια γάιδαροι, σύμφωνα με το Donkey Sanctuary.

Τα βασανιστήρια

Εκατομμύρια γαϊδούρια γδέρνονται ζωντανά για ένα κινέζινο φάρμακο
Γκάνα: Δέρματα γαϊδουριών στεγνώνουν στον ήλιο

Οι ερευνητές ανέφεραν περιστατικά ανθυγιεινών και απάνθρωπων συνθηκών επεξεργασίας, όπως για παράδειγμα γάιδαροι να δέχονται χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο, σε ένα σε ένα σφαγείο στην Τανζανία, ενώ είναι ακόμη ζωντανοί και δεμένοι.

Σε κάποιες εγκαταστάσεις στην Βραζιλία, υποσιτισμένοι γάιδαροι κρατούνται στους ίδιους χώρους όπου βρίσκονται «εκατοντάδες πτώματα γαϊδάρων» που έχουν μολύνει τη μοναδική πηγή νερού, «εκθέτοντας τους υπόλοιπους στον κίνδυνο είτε να μολυνθούν από κάποια μολυσματική νόσο είτε να υποστούν σοβαρή αφυδάτωση».

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αλυσίδα προμήθειας, η οποία δεν διέπεται από κανονισμούς και γιγαντώνεται ώστε να ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση, μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τους καταναλωτές του ejiao και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην εξάπλωση ασθενειών.

Τι γίνεται για την κατάσταση αυτή;

Γάιδαρος

Η Μποτσουάνα, η Σενεγάλη, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γκάμπια έχουν ξεκινήσει να επιβάλλουν περιορισμούς σε αυτό, ενώ οι αρχές της Ζιμπάμπουε μπλόκαραν την περάτωση ενός υπό κατασκευή ιδιωτικού σφαγείου γαϊδάρων και η Αιθιοπία έκλεισε το μοναδικό εν λειτουργία σφαγείο της.

Η Donkey Sanctuary δήλωσε ότι η βιομηχανία του ejiao στην Κίνα θα πρέπει να κατευθυνθεί προς «περισσότερο ανανεώσιμες πηγές πρώτων υλών», όπως το προερχόμενο από γαϊδούρια κολλαγόνο που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Διαφήμιση