Αρχική Ενέργεια Δήμος Μουζακίου: Αχελώος και ενέργεια στο τραπέζι του ΥΠΕΝ

Δήμος Μουζακίου: Αχελώος και ενέργεια στο τραπέζι του ΥΠΕΝ

0
ax5 logo 1024x538
Διαφήμιση
Η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των έργων του Αχελώου απασχόλησε τη συζήτηση του Δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ενεργειακά έργα

Ο Δήμαρχος Μουζακίου αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου, του πρώτου ενεργειακού σχολείου στην Ελλάδα με μηδενική ενεργειακή απόδοση. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο Δήμο, που όλα τα δημοτικά κτίρια και κυρίως οι σχολικές μονάδες του, θα ανακατασκευαστούν και θα αναβαθμιστούν βάση της συγκεκριμένης μελέτης. Αν θέλουμε να δώσουμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, ας επενδύσουμε στο φιλόδοξο πλάνο μας: Ένας Δήμος, ο Δήμος Μουζακίου, που όλα τα δημοτικά του κτίρια θα είναι κτίρια μηδενικής ενεργειακής απόδοσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αχελώος

Tα

Στη συνέχεια συζητήθηκε το μείζον θέμα της μερικής εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, παράλληλα με την κατασκευή του φράγματος του Μουζακίου, πρόκειται για “έργα πνοής, έργα ανάσας για δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, αλλά κυρίως έργα ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον”. Μάλιστα, απαρίθμησε τα εξής ως οφέλη:

• Ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα του Πάμισου ποταμού και επομένως της λεκάνης του Πηνειού ποταμού.

• Συγκράτηση των επιφανειακών υδάτων του Πάμισου ποταμού, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα κατά τους χειμερινούς μήνες (χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες νερού).

• Ενίσχυση του αρδευτικού συστήματος του Θεσσαλικού κάμπου κατά την θερινή περίοδο και επομένως ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της γεωργίας στη Θεσσαλία.

• Παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσει το «πράσινο» ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον.

• Δημιουργία τεχνητής λίμνης στην περιοχή, που σε συνδυασμό με το δασικό τοπίο που την περιβάλει θα δημιουργήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης

• Ρύθμιση λειτουργίας στη μερική μεταφορά νερών από τον Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία καθώς θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή αποθήκευσης και διανομής κατάντι των διαθέσιμων υδάτινων όγκων.

Πλάνο επανεκκίνησης έργων

Σχετικά με τα έργα εκτροπής του Αχελώου ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι έχει πολύ καλή γνώση των παράλληλων έργων που θα έπρεπε να γίνουν με την εκτροπή του Αχελώου και πως «ρημάζουν» κυριολεκτικά αυτή την στιγμή. Επίσης δεσμεύτηκε πως θα επισκεφτεί σύντομα τον Δήμο Μουζακίου για να έχει και ο ίδιος μία εικόνα για τα έργα εκτροπής που είχαν ξεκινήσει και επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει θέσει πλάνο επανεκκίνησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.

Πηγή: thessaliatv.gr

Διαφήμιση