Αρχική Διάστημα Αστρονόμοι εντόπισαν πολύχρωμα νέφη που μοιάζουν με παγώνι

Αστρονόμοι εντόπισαν πολύχρωμα νέφη που μοιάζουν με παγώνι

Τα νέφη περιλαμβάνουν πελώρια «νεογέννητα» άστρα και αποτελούν απόδειξη για σύγκρουση μεταξύ του Μεγάλου και του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου
0
pagoni
Φωτογραφία: NASA-ESA
Διαφήμιση

Αστρονόμοι, εντόπισαν δύο πολύχρωμα νέφη που μοιάζουν με παγώνι, στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γειτονικό γαλαξία – νάνο, περίπου 163.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Τα δύο εντυπωσιακά πελώρια νέφη εντοπίστηκαν από τη Μεγάλη συστοιχία χιλιοστόμετρου/υποχιλιοστόμετρου της Ατακάμα (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), γνωστή ως ALMA, μία συμβολομετρική διάταξη 66 ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής.

Οι αστρονόμοι που έκαναν την ανακάλυψη σημείωσαν πως η εξέλιξη ταιριάζει με προηγούμενες υπολογιστικές προσομοιώσεις που προέβλεπαν σύγκρουση των αέριων νεφών.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν την πανίσχυρη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA για να παρατηρήσουν από πιο «κοντά» το σχηματισμό άστρων στην περιοχή Ν159 του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου.

Τα δύο σύννεφα που εντόπισαν, έχουν παρόμοιο σχήμα και μοιάζουν με παγώνια που έχουν ανοίξει τα φτερά της ουράς τους και περιλαμβάνουν «νεογέννητα άστρα».

«Είναι αφύσικο το ότι σε δύο περιοχές που χωρίζει απόσταση 150 έτη φωτός, σχηματίστηκαν δύο νέφη με παρόμοιο σχήμα. Πρέπει να έχουν κοινή αιτία αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αλληλεπίδραση μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Νέφου είναι ένας καλός υποψήφιος», τόνισε ο Καζούκι Τοκούντα, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οσάκα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Ιαπωνίας.

Προηγούμενη έρευνα που παρακολουθούσε την κίνηση των αερίων στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου υποδείκνυε πως μία έκρηξη γέννησης αστεριών μπορεί να προκαλείται από αέρια από το Μικρό Νέφος.

«Για πρώτη φορά εντοπίσαμε μία ενδελεχή σύνδεση μεταξύ της δημιουργίας τεράστιων αστεριών και αλληλεπίδρασης γαλαξιών. Κι αυτό είναι ένα σπουδαίο βήμα για την κατανόηση της διαδικασίας γέννησης αστρικών σχηματισμών» παρατηρεί από την πλευρά του ο Γιασούο Φουκούι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.

Αναπόφευκτη σύγκρουση με τη Γη

Τα αέρια και τα νεαρά άστρα αποτελούν απόδειξη για σύγκρουση μεταξύ του Μεγάλου και του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου, 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου που «ζυγίζει» όσο 250 δισεκατομμύρια ήλιοι, έρχεται καταπάνω στον δικό μας γαλαξία και η σύγκρουση φαίνεται αναπόφευκτη σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αστρονόμοι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις τους.

Η νέα μελέτη από αστροφυσικούς του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας τον περασμένο Γενάρη.

«Μολονότι δύο δισεκατομμύρια χρόνια είναι ένα υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για τους ανθρώπους, είναι πολύ σύντομος χρόνος σε κοσμική κλίμακα. Η καταστροφή του Μεγάλου Μαγγελανικού Νέφους, καθώς θα καταβροχθιστεί από το δικό μας γαλαξία, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο δικό μας γαλαξία, θα ξυπνήσει τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του και θα μετατρέψει τον γαλαξία μας σε ενεργό γαλαξιακό πυρήνα ή κβάζαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριους Καούτουν.

«Όλος ο γαλαξίας μας θα ταρακουνηθεί και όλο το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να πεταχτεί στο εξώτερο διάστημα. Αν αυτό συμβεί, δεν βλέπω πώς οι απόγονοί μας, αν υπάρχουν, θα μπορέσουν να το αντέξουν», ανέφερε ο Κάρλος Φρανκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Ντάραμ.

«Η σύγκρουση με την Ανδρομέδα θα είναι ένας πραγματικός Αρμαγεδδών. Αυτό θα είναι πραγματικά το τέλος του γαλαξία μας όπως τον ξέρουμε», είπε ο Φρανκ.

Με πληροφορίες από: CNN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here