Αρχική Καταστροφές Αμαζόνιος: Χάθηκαν 9.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους

Αμαζόνιος: Χάθηκαν 9.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους

0
amazonios
Διαφήμιση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Διαστημική Έρευνα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, χάθηκαν περίπου 9.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Στα δεδομένα συνυπολογίζονται και τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών στις εννέα πολιτείες της Amazônia Legal. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 29,5% τους τελευταίους δώδεκα μήνες η οποία αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό απώλειας δάσους από το 2018.

Η αύξηση της αποψίλωσης συμπίπτει με την ανάδειξη του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στην ηγεσία της Βραζιλίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN. Ο Μπολσονάρου κατηγορείται ότι έχει κάνει ελάχιστα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ενώ απέρριψε διεθνή οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν νωρίτερα εφέτος.

amazonios

Το Climate Observatory, το δίκτυο των οικολογικών οργανώσεων της Βραζιλίας, σε σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι: «Οι γρήγοροι ρυθμοί αποψίλωσης είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της «αποσύνθεσης» του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας από την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες υποστήριξε πως το μέγεθος της αποψίλωσης είναι πολύ μακριά από αυτό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και απέδωσε το γεγονός σε παράνομες δραστηριότητες όπως η βοσκή, η γεωργία, η υλοτομία και οι εξορύξεις». Υπογράμμισε τέλος ότι η χώρα χρειάζεται μία «βιώσιμη εναλλακτική οικονομία για την περιοχή του Αμαζονίου» για να σταματήσει η αύξηση της αποψίλωσης.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Διαστημική Έρευνα θα συνεδριάσει για βρει στρατηγικές λύσεις για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.

Διαφήμιση