Αρχική Υγεία - Διατροφή Εταιρία έφτιαξε “κρέας” από διοξείδιο του άνθρακα

Εταιρία έφτιαξε “κρέας” από διοξείδιο του άνθρακα

Η τροφή αυτή μπορεί να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη
0
Air Protein
Αυτό το πιάτο έχει φτιαχτεί με αέρα (Φωτογραφία της Air Protein)

Η Air Protein, μία Αμερικάνικη εταιρία, φέρνει την επανάσταση στην “meat-less” αγορά, δηλαδή τροφή που θυμίζει το κρέας αλλά δεν προέρχεται από ζώο, με ένα “κρέας” που φτιάχνεται με… αέρα.

Το “meat-less κρέας” της Air Protein μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε μπέργκερ, κοτόπουλο, γαλοπούλα και κάθε ζωϊκό προϊόν εκεί έξω. Ακόμη και πλούσια σε πρωτεΐνες ζυμαρικά, δημητριακά και ροφήματα.

Η σύλληψη της ιδέας

Στις πρώτες μέρες των διαστημικών πτήσεων, η NASA είχε καταλήξει σε μια ιδέα για την παραγωγή τροφίμων από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωναν οι αστροναύτες. Κάτι που θα επέτρεπε στους αστροναύτες να τρώνε ουσιαστικά τον… αέρα μέσα στα διαστημικά σκάφη.

Παρά το γεγονός ότι η ιδέα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, η Air Protein χρησιμοποίησε την ίδια αρχή για να φτιάξει “κρέας” χωρίς κρέας, ελπίζοντας να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη.

Η υλοποίηση

Air Protein 2
Το υλικό θυμίζει αλεύρι πριν μαγειρευτεί (Φωτογραφία της Air Protein)

Η εταιρία ανέπτυξε μια προβιοτική διαδικασία παραγωγής που επιστρατεύει μικρόβια για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε μια πρωτεϊνική ουσία που περιέχει την ίδια σύσταση αμινοξέων με την πραγματική ζωική πρωτεΐνη.

Τα μικρόβια αναπτύσσονται μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης και τρέφονται με νερό, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο και μερικά θρεπτικά συστατικά. Ύστερα αποδίδουν ένα καφέ «αλεύρι» το οποίο αποτελείται κατά 80% από πρωτεΐνη και έχει «ουδέτερη γεύση».

Κι ενώ δεν είναι ακριβές να αποκαλέσεις αυτή την ουσία «κρέας», η Air Protein ισχυρίζεται πως αν αναμειχθεί με άλλα συστατικά, αποδίδει ζωικά υποκατάστατα. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, Lisa Dyson, ξεκίνησε άλλωστε την πρωτοβουλία όταν είδε ερευνητικά πως οι μονοκύτταροι οργανισμοί μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε θρεπτικά συστατικά.

Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε ένα διάστημα πριν δούμε τα καινοτόμα προϊόντα της στα ράφια, καθώς απέχουμε ακόμα από τη μετατροπή της τεχνολογίας σε βρώσιμες εναλλακτικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here