Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης

ΥΠΕΝ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης

0
megalopolh deh 1280x720
Διαφήμιση

Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αν μη τι άλλο δεν συνάδει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί “απολιγνιτοποίησης”, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια.

Πρόκειται για την “Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Μονάδα IV (ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β) της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε. στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας”. Με δυο λόγια, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αφορά τον σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση κυρίως λιγνίτη.

Δεν εμπίπτει σε κανόνες

Το έγγραφο “δικαιολογεί” την απόφαση επικαλούμενο μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς νόμους, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις περί προστασίας δασών, περιβάλλοντος, βιομηχανικής δραστηριότητας, αδειοδοτήσεων κλπ. Επίσης επισημαίνει ότι ο υπό εξέταση ΑΗΣ δεν εμπίπτει στις διατάξεις της ΚΥΑ για τον καθορισμό κανόνων, μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος από βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ “δύναται να μην επιβληθεί στη συγκεκριμένη Μονάδα ο καθορισμός οριακών τιμών για άμεσες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να τεθούν απαιτήσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση μονάδων καύσης που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα”. Και άλλα πολλά αναφέρονται, τα οποία ενδεχομένως χρειάζονται πιο ειδικές γνώσεις…

Όχι άλλο κάρβουνο

greenpeace dei

Σύμφωνα μάλιστα με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου του ΥΠΕΧΩΔΕ, η λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αναγνωρίζεται ως “λειτουργία Διεθνούς και Εθνικής εμβέλειας” και η πόλη χαρακτηρίζεται ως “πόλος με ειδικό υπερτοπικό ρόλο (ενεργειακό κέντρο)”.

Σημειώνεται επίσης ότι η έκταση του γηπέδου της συγκεκριμένης Μονάδας είναι εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και δεν διέπεται από ειδικό σχεδιασμό σε επίπεδο χρήσεων γης. Γενικώς, πάντως, “θεωρείται ότι βρίσκεται” στο ευρύτερο περιβάλλον του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου αρχαίας πόλης Μεγαλόπολης…

Διαφήμιση