Αρχική Ενέργεια Υδρογονάνθρακες-λιγνίτης-βιοποικιλότητα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με το WWF Ελλάς

Υδρογονάνθρακες-λιγνίτης-βιοποικιλότητα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με το WWF Ελλάς

0
0006 dpt3624
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Δημήτρη Καραβέλλα είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον περιβαλλοντικό απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης, στις κρίσιμες εξελίξεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα που θα τεθούν στο διεθνές πολιτικό επίκεντρο το 2020, αλλά και σε γενικότερα θέματα επικαιρότητας με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Ναι στην απολιγνιτοποίηση όχι στους υδρογονάνθρακες

energean

Ο κ. Καραβέλλας επικρότησε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, τόνισε ωστόσο ότι η γενναία δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση έρχεται σε αντίθεση με τη συνέχιση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων.

«Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική ατζέντα, στις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης καταγράφουμε θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις – στα θετικά, χαιρετίζουμε τη σημαντική δέσμευση για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021. Στα αρνητικά, η επιμονή στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων παραμένει κατά την άποψη μας, βαθιά προβληματική επιλογή, δίνοντας λάθος στίγμα διεθνώς για τη χώρα μας σε εποχή κλιματικής κρίσης και δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να πειστεί η κυβέρνηση για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής πλεύσης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα θα στηρίξουμε όπως μπορούμε, την υλοποίηση των θετικών δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο μετάβασης

ΑΠΕ

Ο κ. Καραβέλλας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο δεν θα αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα προσκόλληση στο λιγνίτη με εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός μηδενισμός από την Ελλάδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

50.000 υπογραφές και 100 επιστήμονες

εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ειδικά όσον αφορά στα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε αναμένουν υπογραφή νέων συμβάσεων, ο διευθυντής του WWF Ελλάς παρέδωσε στον πρωθυπουργό 50.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην προχωρήσουν οι εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες. Παρέδωσε επίσης και την έκκληση 100 διακεκριμένων θαλάσσιων επιστημόνων, ερευνητικών οργανισμών και περιβαλλοντικών φορέων από όλο τον κόσμο που ζητούν την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο, περιοχή με παγκόσμια οικολογική σημασία.

Στήριξη των προστατευόμενων περιοχών

natura

Ο διευθυντής του WWF ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παράσχει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική στήριξη προς το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών. Δεδομένων των ανησυχιών που πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν για το μέλλον του συστήματος διοίκησης των περιοχών Natura 2000, δόθηκε στον πρωθυπουργό η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σημαντικό αυτό θέμα.

Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο

natura20000 620x420

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να στηρίξει μια διεθνή “Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο” που διαμορφώνεται στο πλαίσιο συμμαχίας πολλών κρατών. Καθώς το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά διεθνώς, αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη συνάντηση αναφέρθηκαν οι τρεις στόχοι που είναι απαραίτητο η Ελλάδα να στηρίξει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις: α) μηδενική απώλεια φυσικών οικοτόπων, β) μηδενική ανθρωπογενής εξαφάνιση ειδών και γ) μείωση κατά το ήμισυ του αποτυπώματος της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης.

 

 

Διαφήμιση