Αρχική Καινοτομία Το… “τιτίβισμα” που σώζει ζωές

Το… “τιτίβισμα” που σώζει ζωές

0
Σεισμός
Διαφήμιση

Ως «δωρεάν ανιχνευτής» σεισμών θα μπορούσε να λειτουργήσει το twitter σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.

«Μόλις γίνεται ένας σεισμός, κάθε χρήστης που στέλνει ένα tweet, δίνει το στίγμα του πώς βίωσε τον σεισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα πληροφορίας» εξήγησε ο μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, Σαμιουέλ Οκλέρ, σε εκδήλωση με θέμα «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων». Χαρακτήρισε μάλιστα τα tweets ως «αισθητήρες» για την ανίχνευση γεγονότων που έχουν εκδηλωθεί.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αλγόριθμους, ομαδοποιώντας διάφορα στοιχεία μετά από  σεισμό που έγινε το 2014 στη ΝΑ Γαλλία, προκειμένου να «τοποθετήσουν» κάθε σχετικό tweet στον χάρτη. Όπως τόνισε ο κ. Οκλέρ, έχει δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα όπου συγκεντρώνεται υλικό από το twitter, την οποία οι χρήστες του μέσου καλούνται να επισκεφθούν, ενημερώνοντας τους επιστήμονες για ό,τι αντιληφθούν σχετικά με την εκδήλωση και τις επιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων.

Ραδιοφωνικές συχνότητες

σεισμος

Αντίστοιχα όμως και πιο …παραδοσιακά μέσα, όπως οι ραδιοφωνικές συχνότητες, επιστρατεύονται για την άμεση ενημέρωση κατοίκων σε περιοχές που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα. Όπως επισήμανε ο Γκαέλ Μουσκέ, διευθυντής της ΜΚΟ Hackers Against Natural Disasters (HANDS), στη Γουαδελούπη, που είναι και ο τόπος καταγωγής του, έχουν αναπτύξει “ένα δίκτυο αισθητήρων σε διαφορετικά σημεία όπου μπορεί να γίνει καταγραφή σεισμού ή τσουνάμι και ακόμη κι αν πέσει το διαδίκτυο, οι κάτοικοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω ραδιοφώνου και να μοιράζονται πληροφορίες ακόμη και από ερασιτεχνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Διαφήμιση