Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

0
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Κατάργηση της μονιμότητας και άλλων προνομίων των εργαζομένων στη ΔΕΗ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

“Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Με το εν λόγω νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η ΔΕΗ, απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά ενέργειας, προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”. 

Τι ορίζει το νέο ν/σ

λιγνιτικών μονάδων

Για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ: ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και ταυτόχρονη απελευθέρωση της εταιρείας από εμπόδια στην αποτελεσματική της λειτουργία με στόχο τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Για τις προσλήψεις: Προβλέπεται νέα διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, καθώς και κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επίσης εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά.

Για τους εργαζόμενους: Κατάργηση της μονιμότητας γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας. Επίσης προβλέπονται:

  • Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας στελεχών αφού σε ποσοστό 20% θα μπορούν να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά.
  • Προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Διευκόλυνση της εσωτερικής κινητικότητας των υπαλλήλων ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών.
  • Μετακινήσεις στο δημόσιο, ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν λόγω απολιγνιτοποίησης.
  • Κατάργηση του προνομιακού τιμολογίου για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Για τις προμήθειες: Ενισχύεται η ευελιξία στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια, ενώ περιγράφεται το πλαίσιο για την κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά.

ΔΕΗ

Για την αγορά ενέργειας: Προβλέπεται ταχεία υλοποίηση του Target Model και επιφυλάσσονται σχετικές κυρώσεις προς τους αρμόδιους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ) από τη ΡΑΕ, ώστε η χώρα να μεταβεί στο νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας. Εναρμονίζονται οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας με τον Κανονισμό REMIT για τη διαφάνεια στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας.

Για τις ΑΠΕ: Δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς λειτουργική ενίσχυση. Επιπλέον:

  • Προωθείται η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW.
  • Επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων για υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
  • Εισάγεται νέο πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση.
  • Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στην αγορά έργων ΑΠΕ χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

ΔΕΠΑ

Για την ΔΕΠΑ: Προωθείται ο αποτελεσματικός εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η ΔΕΠΑ προβαίνει σε μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η πώληση όλης της συμμετοχής του δημοσίου (65%) τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα. Η αλλαγή που υπάρχει στον διαχωρισμό αφορά μόνο στις διεθνείς συμμετοχές (διεθνή έργα) που θα παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (εμπορία και δίκτυα) αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του έτους – αρχές 2020 και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τις μειωμένες χρεώσεις: Επίσης, προβλέπονται κίνητρα με μειωμένη χρέωση ΥΚΩ για καταναλωτές που θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση του νυχτερινού τιμολογίου καθώς επίσης και ο διαμοιρασμός των καταναλωτών του τελευταίου καταφυγίου που σήμερα πηγαίνουν μόνο στη ΔΕΗ, μεταξύ των 3 μεγαλύτερων προμηθευτών της αγοράς.

Διαφήμιση