Αρχική Ανακύκλωση Περιφέρεια Αττικής: Ανάγκη για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών

Περιφέρεια Αττικής: Ανάγκη για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών

0
1 269 thumb large
Διαφήμιση

Την πρόθεσή του μέχρι το τέλος του 2023 να κλείσει η Φυλή, ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου “WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα”, που διοργάνωσε το ΤΕΕ και το economix.gr.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης, θα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρεύματα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή.

Όχι άλλα θαμμένα σκουπίδια

σκουπίδια ποτάμι

Ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε τα απορρίμματα “ωρολογιακή βόμβα” για την Περιφέρεια Αττικής και αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εκπονείται. «Παρέλαβα μία ωρολογιακή βόμβα που, αν σκάσει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία. Η εικόνα μίας Αθήνας πνιγμένης στα σκουπίδια θα βλάψει όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει. Θα διαφυλάξουμε την εικόνα» τόνισε και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: υπευθυνότητα, συνέπεια, σχέδιο και πολλή δουλειά. Η θέση μας ως περιφέρεια είναι ξεκάθαρη: λέμε ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».

Κυκλική οικονομία

Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα για την Αττική, επισήμανε. «Είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος να διαχειρίζεται με τόσο απαρχαιωμένο και αδιανόητο τρόπο τα απορρίμματά της. Αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο που να δίνει βάρος στα απορρίμματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης για να συμπληρώσει πως «ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα. Δεν επιδιώκουν καμία λύση. Εγώ είμαι απέναντι σ’ αυτές τις δυνάμεις. Πρόσωπα και δυνάμεις που κατείχαν θέσεις και είχαν την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα της Αττικής, όχι μόνο δεν έδωσαν εξηγήσεις, αλλά από υπόλογοι έγιναν κατήγοροι».

Οι άξονες

Όσον αφορά τους άξονες που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των σκουπιδιών, είναι οι εξής:

  • Εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο.
  • Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους.
  • Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης.
  • Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ.
  • Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων.
  • Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής.
  • Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.

Η Αττική δεν είναι έτοιμη

h0782423 768x480

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια και δεν θα τα θάβουμε. Εμείς δεν ψάχνουμε άλλο έναν χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια. Δεν θα παρουσιάσουμε φαραωνικά σχέδια εργοστασίων ή περιφερειακούς σχεδιασμούς με αόριστους στόχους».

Διαφήμιση