Αρχική Περιβάλλον Συστήματα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Κρήτης

Συστήματα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Κρήτης

0
NSW EPA air quality monitoring station
Διαφήμιση

Τουλάχιστον, στην περιφέρεια πάμε καλά. Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά, διατηρούν το προβάδισμα υιοθετώντας πρωτοποριακά συστήματα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι λοιπόν, με στόχο την καλύτερη αποτύπωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την πρόληψη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 έργου ύψους 900.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι σταθμοί

somatidia 620x420

Ειδικότερα, θα εγκατασταθούν δύο πλήρεις σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα Ηρακλείου και Χανίων. Επίσης, θα ενισχυθούν οι δύο σταθμοί του Πανεπιστημίου Κρήτης (στις Βούτες Ηρακλείου) και του Πολυτεχνείου (Κουνουπιδιανά Χανίων). Επιπλέον, θα ενισχυθεί ο σταθμός στο Φινοκαλιά Αγίου Νικολάου στο Λασίθι που λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έργο για όλη την Κρήτη

κρητη

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ένα έργο για όλη την Κρήτη και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Μέχρι τώρα, συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, η Περιφέρεια Κρήτης είχε κάνει συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης για ελέγχους ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεγάλων σωματιδιών, οι οποίοι όμως θα πυκνώσουν και θα περιλάβουν πολλά μικροσωματίδια.

Επί 20 χρόνια υπάρχουν καταγραφές στο σταθμό του Φινοκαλιά στο Λασίθι, αλλά με το νέο έργο «δίνεται πνοή στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ποιότητα στην ατμόσφαιρα», εξήγησε η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Κανακίδου.

Για «βήμα πνοής τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Κρήτη» έκανε λόγο και ο καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Λαζαρίδης υπογραμμίζοντας πως είναι μεγάλης σημασίας το έργο διότι αφορά κάθε πολίτη της Κρήτης που ζει και αναπνέει στο νησί, φιλτράροντας καθημερινά 12.000 λίτρα αέρα, που πρέπει να είναι καθαρός.

Διαφήμιση