Αρχική Ανακύκλωση Στερεά Ελλάδα: Ώριμα έργα διαχείρισης σκουπιδιών

Στερεά Ελλάδα: Ώριμα έργα διαχείρισης σκουπιδιών

0
σκουπίδια
Διαφήμιση
Ευτυχώς που σε κάποιες περιοχές της χώρας η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον …όνειρο θερινής νυκτός, ούτε προεκλογική δέσμευση αλλά έχει προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης.
Μια τέτοια αισιόδοξη περίπτωση είναι το έργο επεξεργασίας απορριμμάτων της 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας στην Στερεά Ελλάδα, που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2017 μεταξύ της κοινοπραξίας INTRAKAT – WATT A.E. και του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες θα συμμετάσχουν μόνο στο κατασκευαστικό σκέλος ενώ τη διαχείριση θα αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Η παράδοση

Σκουπίδια

Όπως αναφέρει η έγκριτη ιστοσελίδα ypodomes.gr, η Μονάδα που είναι χωροθετημένη 8 χλμ. περίπου έξω από την πόλη της Θήβας, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τις εργασίες να τρέχουν πυρετωδώς, ενώ υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2020.

Αντίστοιχα, τον Νοέμβριο παραλαμβάνεται και η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και Κομποστοποίησης στη Φωκίδα η οποία θα εξυπηρετεί ολόκληρη την ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα.

35.000 τόνοι σκουπιδιών

Σκουπίδια

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, με συνολική ετήσια δυναμικότητα 35.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως (+7.000 τόνους λυματολάσπης), ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ.

Διαλογή στην πηγή

Για τη Βοιωτία και Φωκίδα, όπου θα λειτουργήσουν σύντομα οι νέες υποδομές, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκδώσει 2 ακόμη προσκλήσεις που αφορούν δράσεις διαλογής στην πηγή, για τη χρηματοδότηση της αγοράς καφές κάδων, όπου θα συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα ως ξεχωριστό ρεύμα.

Δύο ακόμη μονάδες

σκουπίδια σε χωματερές

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχεδιάζονται 2 ακόμη Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χαλκίδα και στη Λαμία, με  εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 30 εκατ. ευρώ η καθεμία. Οι μελέτες ωρίμανσης και οι ΑΕΠΟ αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2020 με επόμενο βήμα την ένταξη των έργων.

Και στην Εύβοια

Ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας προωθεί επίσης την κατασκευή μίας μικρής μονάδας αντίστροφης όσμωσης και επεξεργασίας των στραγγισμάτων στη Βόρεια Εύβοια, εφόσον υπάρχει ήδη ΧΥΤΑ, η οποία θα εξυπηρετεί τους 2 δυσπρόσιτους, λόγω οδικού δικτύου, Δήμους της, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ, την κατασκευή 2 νέων Σταθμών Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Δήμο Καρύστου (Στύρα) και στον Δήμο Δωρίδας (Λιδωρίκι) αλλά και 2 μετεγκαταστάσεις υφιστάμενων ΣΜΑ, έργα με συνολικό κόστος 3 εκατ. ευρώ.

Α.Χ.

 

Διαφήμιση