Αρχική Καταστροφές Ρύπανση από πετρέλαιο άγνωστης προέλευσης καταστρέφει τη Βραζιλία

Ρύπανση από πετρέλαιο άγνωστης προέλευσης καταστρέφει τη Βραζιλία

0
brazil1
Διαφήμιση
Επιστήμονες του περιβαλλοντικού προγράμματος Tamar, που ασχολούνται με την προστασία των θαλασσίων χελωνών, επισήμαναν ότι πρόκειται για τη “χειρότερη περιβαλλοντική τραγωδία» που αντιμετωπίζουν από την έναρξη της δράσης τους το 1980. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι σταμάτησαν να απελευθερώνουν χελωνάκια στη φύση λόγω της πετρελαϊκής ρύπανσης.

Οι πετρελαιοκηλίδες, οι οποίες άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν σε τουλάχιστον 2.000 χλμ. κατά μήκος της ακτής στον Ατλαντικό. Πλέον έχουν φθάσει και στις εννέα Πολιτείες της βορειοανατολικής Βραζιλίας, μιας φτωχής περιοχής γνωστής για την ομορφιά των παραλιών της και της οποίας η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Εισαγόμενη ρύπανση

brazil2

«Δεν υπάρχει διαρκής διαρροή. Αν ήταν ναυάγιο ενός πετρελαιοφόρου, οι διαρροές θα συνεχίζονταν αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι είναι εγκληματική ενέργεια, το πετρέλαιο μπορεί να πετάχτηκε στη θάλασσα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Μπραζίλια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να «δράσει γρήγορα για να απομακρύνει το πετρέλαιο που βρίσκεται στην ακτή και να εντείνει τις έρευνες για να ανακαλύψει την προέλευσή του».

100 τόνοι πετρελαίου

Την Δευτέρα ο υπουργός επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές και τόνισε μέσω Twitter ότι «περισσότεροι από 100 τόνοι πετρελαίου» περισυνελέγησαν από παραλίες στα βορειοανατολικά.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναλύσεις της έδειξαν πως το πετρέλαιο αυτό «δεν παράγεται ούτε διατίθεται στην αγορά από την εταιρεία», αλλά συμφώνησε να συμμετάσχει στον καθαρισμό. Μιλώντας σήμερα σε βουλευτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Petrobras ανέφερε ότι η εταιρεία έχει περισυλλέξει 133 τόνους πετρελαίου από την βορειοανατολική ακτογραμμή, τονίζοντας ότι αυτή η μυστηριώδης εμφάνιση των πετρελαιοκηλίδων είναι «περίεργη» και «ανησυχητική».

Από τη Βενεζουέλα;

Η εφημερίδα Folha de S. Paulo, επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση, αποκάλυψε ότι οι αναλύσεις της Petrobras έδειξαν ότι το πετρέλαιο μπορεί να προέρχεται από τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απέφυγε τα σχόλια καθώς οι σχέσεις του με τη γειτονική χώρα είναι ήδη πολύ τεταμένες.

Ανεξάρτητα από την πηγή της ρύπανσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει με αποτέλεσμα η ρύπανση να έχει ήδη γενικευτεί.

Διαφήμιση