Αρχική Επιστήμη Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής: «Σεβασμός στην πολιτισμική διαφορετικότητα»

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής: «Σεβασμός στην πολιτισμική διαφορετικότητα»

0
vioithiki
Διαφήμιση

Σεβασμός στην Πολιτισμική Διαφορετικότητα (Respect for Cultural Diversity) είναι το θέμα και ο τίτλος του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής, στις 19 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ διοργανώνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αριστοτέλης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ημερίδα αφιερωμένη στο θέμα του φετινού εορτασμού. Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, του  Εργαστηρίου Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του ΕΚΠΑ και του Κέντρου Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Θεσπίσθηκε το 2015, κατόπιν πρότασης της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO  προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής.

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της UNESCO, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

World Bioethics Day Invitation

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν:
  • ΕΦΗ ΒΑΓΕΝΑ (EFFYVAYENA), Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH Zürich): «Θέματα πολιτισμικής πολυφωνίας κατά την ιατρική έρευνα» (Cultural diversity matters in health research)
  • ΑΝΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ANDRIEPANAYIOTOU), Head Cyprus Unit of UNESCO Chair in Bioethics (Haifa): «Μετάφραση, προσαρμογή και επικύρωση του εργαλείου MSQ στην Ελληνική γλώσσα» (Validation and cultural adaptation of the Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ) in Greek)
  • KAIWHITING, Universidade de Lisboa: «Ένα νέο όραμα για τον Στωικό Κοσμοπολιτισμό» (A New Vision for Stoic Cosmopolitanism)
  • ZELJKOKALUDJEROVIC, University of Novi Sad: «Η εσωτερική αξία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας» (The intrinsic value of cultural diversity)
  • IVICAKELAM, University of Osijek: «H αναγκαιότητα σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στην Βιοηθική» (The necessity of respecting cultural diversity in bioethics)
  • DEJAN DONEV, Ss. Cyriland Methodius University of Skopje: «Το πολιτισμικό πλαίσιο της ταχείας ανάπτυξης της Βιοηθικής» (Cultural context of the rapid development of Bioethics)
  • LILIYA SAZONOVA, Bulgarian Academy of Sciences:«Η Πολιτισμική διάσταση της Βιώσιμης Ανάπτυξης (The cultural dimension of sustainable development)
  • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΤΣΙΝΟΡΕΜΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Βιοηθική και πολιτισμικός πλουραλισμός» (Bioethics in a culturally diverse world)
  • ΦΕΡΕΝΙΚΗΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥΚΟΥΤΝΑΤΖΗ, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Πολιτισμική ποικιλομορφία και Βιοηθική» (Cultural diversity and Bioethics)
  • ΑΘΗΝΑ ΓΚΡΙΤΖΑΛΑ, 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας, ΕργαστήριοΦιλοσοφίας και Τέχνης: Προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Ρίζες».
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here